European Media Partner

‘Decaan, kom uit dat stoffige hok!’

Een eindexamenklachtenlijn. Zo staat het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) bij velen bekend, maar de organisatie doet veel meer om de belangen van scholieren te behartigen. 

Het LAKS geeft ook trainingen aan leerlingenraden, gaat het gesprek aan met de landelijke politiek en maakt zich hard voor een betere studiekeuzebegeleiding. Het begeleiden naar een vervolgstudie doet het LAKS niet zelf, dit is een taak van de middelbare school, maar de scholierenbelangenbehartiger streeft er wel naar dat het curriculum wordt veranderd. 


Fierke Koolen is secretaris bij het LAKS en portefeuillehouder Loopbaanoriëntatie en Begeleiding. “Het aanbod van studies is de afgelopen jaren enorm gegroeid, hierdoor zie je als scholier soms door de bomen het bos niet meer. Sommige scholieren weten goed wat ze willen, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Bovendien is tussendoor switchen kostbaar, dit kan bijvoorbeeld voor studenten uit een armer milieu een reden zijn om door te gaan met een studie waar ze dus niet op hun plek zitten.” 


Het LAKS pleit voor een betere begeleiding die al vanaf de brugklas wordt ingezet, zodat scholieren langer de tijd hebben om over de juiste studie na te denken. “Het zou mooi zijn als het vak loopbaanoriëntatie veel eerder wordt gegeven en meer verweven raakt in alle lessen”, zegt bestuursvoorzitter van het LAKS Pieter Lossie. Ook ziet hij graag dat er meer onderwijs op maat komt. “Stel, een scholier wil graag wiskunde studeren. Hij is heel goed in dat vak, maar zijn Engels is wat minder. Waarom zou het dan niet mogelijk kunnen zijn dat hij eindexamen wiskunde op vwo-niveau kan doen en Engels op havoniveau?” 


Hoe dan ook hoort het LAKS dat scholieren meer behoefte hebben aan maatwerk en persoonsvorming. Koolen: “Uit onderzoeken die we hebben gedaan is gebleken dat scholieren graag meer betekenis willen in hun schoolcarrière. Wie ben ik en waar ga ik heen? De reflectie komt nu nog te weinig terug, terwijl die zo belangrijk is voor de studiekeuze.” Ook de rol van de decaan is van belang. “We hopen dat decanen door digitalisering niet verdwijnen, zij hebben namelijk een grote rol bij de studiekeuze”, zegt Lossie. “Dus decaan, kom vooral uit dat stoffige hok en laat je zien aan de scholier!”

Delen

Journalist

Claudia Pietryga

Related articles