European Media Partner

De wereld is toeschouwer van een bloedbad

Overal ter wereld zijn landen in conflict. Steden en dorpen liggen in puin. Gezinnen verkeren dagelijks in levensgevaar. Miljoenen mensen zijn op de vlucht.

De nijpende situatie in Syrië en andere conflictgebieden komt zo vaak voorbij dat het je als consument haast niet meer verbaast. Als lezer of kijker ligt gelatenheid in een klein hoekje. En dat terwijl minstens veertig miljoen mensen geen toegang hebben tot gezondheidszorg.


De ziekenhuizen zijn verwoest, er is een ernstig gebrek aan medicatie en het medisch personeel is gevlucht, zo meldt Het rode Kruis. Het is een van de redenen waarom meer dan 200 intellectuelen wereldwijd begin dit jaar het manifest: ‘The World Must Act Now’ ondertekenden. “De wereld is toeschouwer van een bloedbad. Syrië is verwoest en dat alles is gebeurd in het zicht van een wereldwijd publiek”, zo staat onder meer te lezen in een omvangrijk artikel. 


Hulporganisaties zoals UNHCR streven ernaar medische hulp in conflictgebieden aan te bieden en vluchtelingen te voorzien van medische hulp waar nodig. Maar dan moeten wij, de consument, de ogen wel openen en steun bieden. De vele miljoenen vluchtelingen die in de verschillende opvangkampen zitten, gaan de wintertijd in. Dat betekent dat er nog meer aandacht nodig is voor preventie en behandeling van veel voorkomende ziektes.

Delen

Journalist

Related articles