European Media Partner
Frank Nas & Jeroen Verbrugge INDUSTRIE

De weg naar een duurzame verpakking

Grote merken als Coca-Cola, Unilever en McDonalds hebben ambitieuze doelstellingen om meer producten te recyclen en toekomstige producten volledig hernieuw- en recyclebaar te maken. Deze beweging is te danken aan de toenemende vraag naar duurzame producten onder consumenten en het groeiende verantwoordelijkheidsgevoel van producenten. De verbindende factor tussen de twee kampen is de ontwerper. 

Het verduurzamen van verpakkingen is volgens Frank Nas, een uitgebreide optelsom. “Alle partijen in de keten spelen een cruciale rol. Alleen als we samenwerken kunnen we een impact maken.” Hier is Jeroen Verbrugge het roerend mee eens. Vandaar dat zowel Nas als Verbrugge lid zijn van BNO NEXTpack, een samenwerking tussen veertien designbureaus die gezamenlijk het belang van packaging design willen onderstrepen. 


Om de neuzen in de verpakkingsindustrie dezelfde kant op te krijgen, is BNO NEXTpack druk bezig met het opstellen van een manifest dat tijdens de Dutch Design Week wordt onthuld. “Hierin omschrijven wij gezamenlijke ambities over bijvoorbeeld het gebruik van mono materialen en het beter scheidbaar maken van producten.” Dat continu willen verbeteren, zit volgens Verbrugge in het DNA van ontwerpers. “Packaging designers hebben soms het idee dat zij afval ontwerpen. Deze frustratie zetten zij vervolgens om in inspiratie om producten te verbeteren.”


Maar naast kritische consument spelen ontwerpers nog een andere rol in de verduurzamingsslag. “Je kunt pas een aanzienlijke impact realiseren als je op grote schaal verduurzaamt en dit is alleen mogelijk als de gehele keten daaraan meewerkt. Als een duurzaam ontwerp logistiek inefficiënt is, kost het weer extra brandstof en schiet het zijn doel voorbij. Verder kun je besparen op verpakkingsmateriaal, maar als hierdoor de beschermingsfunctie vermindert, kost het uiteindelijk ook meer. Zo kan het toevoegen van verpakkingsmateriaal soms juist een duurzamere oplossing zijn”, legt Verbrugge uit. “Het moet dus voor elke schakel in de keten een voordeel opleveren om te verduurzamen. De ontwerper speelt hierin een verbindende rol”, stelt Nas. 


Een cruciale schakel in de keten is de eindgebruiker. “Veertig procent van het plastic afval komt van huishoudens. Als wij hen kunnen overtuigen van onze nieuwe oplossingen, kunnen we een groot deel van het probleem oplossen”, zegt Verbrugge. Het overtuigen gaat steeds makkelijker nu de vraag van consumenten naar duurzame producten groeit. “Het is de taak van ontwerpers om duurzaam zo gemakkelijk en leuk mogelijk te maken voor de consumenten en hen bewust te maken van hun keuzes. Daarbij moeten we het besef creëren dat afval juist een kostbare grondstof is voor een volgend product.” 


Dat bewustzijn en kennis creëren onder consumenten van groot belang is, blijkt volgens Nas uit het voorbeeld van de plasticvrij-pleiters. “Er is een groot kamp dat plastic volledig wil uitbannen, maar dit kan in een aantal gevallen juist leiden tot een grotere belasting van het milieu. Denk bijvoorbeeld aan verpakte groenten in de supermarkt, zoals komkommers en paprika’s. Het cellofaan zorgt ervoor dat het product langer houdbaar is, zodat er aan het einde van de dag minder voedsel wordt verspild. En de flinterdunne polyethylene folie bedraagt slechts twee procent van de klimaatbelasting, terwijl teelt en transport gezamenlijk zo’n 98 procent uitmaken. Plastic is dus niet per se slecht en dient als een zeer kostbare grondstof wanneer het gerecycled wordt.”

Feit

Volgens Meldpunt Verpakkingen gebruikten we in 2011 2.748 miljoen kilo bedrijfs- en huishoudelijke verpakkingen in Nederland. Dat staat gelijk aan 165 kilo per Nederlander per jaar. Metaal wordt met 95 procent het best gerecycled samen met papier en karton (87 procent) en glas (86 procent). Onderaan het lijstje staat kunststof dat met 50 procent nog verbeterpunten kent op het gebied van recycling. 

Delen

Journalist

Related articles