European Media Partner
Anne-Marie Rakhorst ONDERNEMEN

De waarde van een onderneming hangt niet alleen af van financiële resultaten

Om de waarde van een onderneming te bepalen werd jaren geleden slechts naar de financiële resultaten gekeken. Gelukkig draait het vandaag de dag ook om de maatschappelijke relevantie van een bedrijf. Jouw product of dienst moet toegevoegde waarde leveren, anders voorspelt dat weinig goeds voor je toekomst. Niemand zit erop te wachten dat we grondstoffen uit de aarde halen, eenmalig gebruiken en daarna vernietigen. Het gaat niet over minder slecht of schadelijk, maar over het goede doen voor de wereld. 

De manier waarop we producten maken en gebruiken verandert. Als je nu een auto produceert, dan is dat er een die rijdt op zonne-energie. En als je een kledingstuk ontwerpt dan gebruik je circulair textiel. Als je vervoer biedt in de stad, dan zorg je voor deeloplossingen, zodat mensen zich snel van A naar B kunnen verplaatsen, zonder dat er auto’s, scooters en fietsen grotendeels ongebruikt stil staan. Als bedrijf moet je je afvragen waarin je maatschappelijk relevant kunt zijn en wat je op een andere manier zou kunnen aanpakken dan je gewend bent. Natuurlijk brengt dat risico’s met zich mee. Ondernemen is en blijft een vak. Je móét winst maken, want er is niks duurzaams aan failliet gaan. Maar winst maken is slechts een randvoorwaarde en geen doel op zich. 


We wensen allemaal een mooie toekomst voor onszelf en volgende generaties op deze prachtige planeet. Daarom is het zo belangrijk dat we met elkaar de transitie naar een circulaire economie aanjagen. Daarbij helpt het als we verkeerde prikkels uit ons economische systeem halen. Denk aan het invoeren van een hogere belasting op CO2-uitstoot en producentenverantwoordelijkheid. Je kunt plastic uit oceanen halen, maar het is nog belangrijker om ervoor te zorgen dat het er niet in komt. 


Ik zie een groeiende beweging van sociale ondernemers die een positieve impact hebben. Van start-ups tot multinationals die zichzelf opnieuw uitvinden en meehelpen om klimaatverandering, armoede en honger de wereld uit te helpen. Voor deze grote uitdagingen vormen de Sustainable Development Goals een routekaart. Die werden door 193 lidstaten van de VN ondertekend voor een betere, veiligere en duurzamere toekomst voor iedereen. De ondernemers die met slimme en duurzame oplossingen komen zijn de winnaars van de toekomst. 


Anne-Marie Rakhorst, ondernemer, publicist en investeerder 


Delen

Journalist

Related articles