European Media Partner

De voordelen van akoestische plafond- en wandoplossingen

Ruimtes met hinderlijke bijgeluiden zijn niet bepaald verblijfsvriendelijk. Akoestische oplossingen kunnen dat voorkomen.

Een goed gebouwklimaat is van essentieel belang. Dat besef is ondertussen breed ingedaald. En hoewel dat misschien minder bekend is, geldt hetzelfde voor goede akoestiek. Dat is vaak zelfs belangrijker dan wordt aangenomen. Een goede akoestiek kan essentieel deel uitmaken van de gebouwbeleving. Gelukkig zit er wat dat betreft schot in de zaak. Ontwerpers gaan steeds vaker letten op de functionaliteit van inrichting en het gebruik van materialen, waarbij ook aandacht is voor het absorberen van (hinderlijke) geluiden en het beperken van hard omgevingsgeruis. Gebeurt dat onvoldoende, dan kan dat bijdragen aan concentratieverlies, onrust of zelfs stress op de werkplek.


Toch is er goed nieuws. Er bestaan namelijk afdoende oplossingen om problemen als hinderlijke nagalm te verminderen. Akoestische wanden en wandpanelen bijvoorbeeld zijn prima oplossingen voor ruimtes waarin het plafond te hoog is voor de gewenste geluidsabsorptie. Dergelijke oplossingen bewijzen ook hun nut in historische gebouwen of in ruimtes waarin een systeemplafond al is aangebracht.


Verder kent de markt tevens oplossingen van akoestische scheidingswanden. Die kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de sfeer op de werkplek. Juist daar moet in alle rust en concentratie gewerkt worden en levert een slechtere akoestiek een negatieve invloed op. Een dergelijk probleem is eenvoudig te verhelpen door het plaatsen van akoestische scheidingswanden. Deze oplossing is uitermate flexibel en reuze makkelijk om hinderlijke nagalm op de werkplek te voorkomen.


Nu wil niet alleen het oor worden gestreeld. Hetzelfde geldt voor het oog. Dat is dan een bijkomend voordeel. Akoestische panelen kunnen namelijk door allerlei afbeeldingen of patronen naar eigen smaak gepersonaliseerd worden. Zo kunnen ze passend in het interieur worden opgenomen of kunnen ze dienen als een echte eyecatcher. Naast een functionele rol hebben ze dus ook een rol als sfeerbepaler in de ruimte. 


Bovendien hoeft het niet per se te gaan om structurele oplossingen. Flexibele akoestische wandbekleding en wandpanelen zijn tevens geschikt voor een oplossing in bijvoorbeeld een tijdelijke expositieruimte of een plek die slecht kort wordt gehuurd. Of denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke akoestische oplossing in ontvangstruimtes of tijdelijke oplossing tijdens een verbouwing of renovatie. 


Hoeveel panelen of (losse) elementen een (kantoor) ruimte nodig heeft, hangt af van de gewenste akoestiek en nagalm. Hoe harder de galm wordt weerkaatst, hoe meer er geluiddempend materiaal nodig is. Dat is zelf eenvoudig te testen door zelf hard in de handen te klappen. Dan ontstaat er al een goede indruk van de hinder die nagalm oplevert. Er bestaat een algemene richtlijn om ongeveer een derde van het aantal vierkante meters te voorzien van geluidsabsorberende materialen. Dat kan al tot een hoorbaar verschil leiden, terwijl daarna altijd nog extra materiaal kan worden toegevoegd om tot het gewenste resultaat te komen. Houdt er wel rekening mee dat het aanwezige meubilair, zoals bankstellen, bureaustoelen, gesloten gordijnen en vitrages of vloerkleden bijvoorbeeld eveneens in de berekening zijn meegenomen. Ook deze materialen dempen namelijk ook het geluid. 


Bij deze materie geldt in ieder geval dat een optimaal resultaat en een goede akoestiek van doen heeft met minder of geen nagalm, een duidelijke verstaanbaarheid van gesprekken en een prettige ruimtebeleving. Wie dat ambieert, wordt aangeraden om zich vakkundig te laten adviseren.

Feit

Wie zekerheid wil hebben over de kwaliteit van een ruimte kan ook een akoestische meting overwegen. Een dergelijke nauwkeurige analyse geeft duidelijkheid over de meest afdoende maatregelen, waarbij er tal van oplossingen bestaan die een duurzaam effect hebben. Houtje-touwtje- middelen, zoals noppenschuim onder een tafel bevestigen, beiden doorgaans geen oplossing.

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles