European Media Partner

De vitaliteit van werknemers stimuleren

3 vragen aan Hans Spanjers, directeur Duurzaam Inzetbaarheid Centrum


U houdt zich bezig met het leefpatroon van mensen in onregelmatige diensten. Waarom?

"Omdat we langer door moeten werken worden duurzame inzetbaarheid en vitaliteit belangrijker. Er werken zo'n 1,2 miljoen mensen in onregelmatige diensten, waarvan wordt verwacht dat ze op ieder moment dezelfde prestatie leveren.”

Kunt u een voorbeeld geven?

“Iemand die uit de nachtdienst komt wordt vaak rond het middaguur al wakker. Dat betekent dat hij tijdens de volgende nachtdienst minstens 17 uur wakker is. Dan heb je het reactievermogen van iemand die drie biertjes op heeft. Tip, neem voor de nachtdienst een powernap, dan kun je de nachtdienst beter volhouden.”


Is het nodig rekening te houden met voeding?

“Bij een nachtdienst wordt vaak dezelfde broodtrommel meegenomen als overdag. Maar ons spijsverteringskanaal draait op een derde van het niveau. ‘s Nachts moet je dus anders eten. Eet ook meer eiwitten dan koolhydraten. Koolhydraten geven een snelle maar korte oppepper, gevolgd door een energiedip en hongergevoel. Eiwitten helpen het concentratievermogen omdat ze langer een gevuld gevoel geven en geen dip veroorzaken. Erg belangrijk dus om met meer energie en alerter in ploegendienst te kunnen werken.”


Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles