European Media Partner

De top tien van meest voorkomende soorten ongedierte

Of we dit jaar naar het buitenland op vakantie kunnen, is nog even afwachten. Voor degene die sowieso in ons eigen land op vakantie gaan of heerlijk thuis blijven op de Playa del Achtertuin is het handig om te weten welk ongedierte je in ons land tegen kunt komen en hoe je ze kunt voorkomen.

Helemaal onderaan het lijstje op nummer tien staan de muizen. Muizen hebben genoeg aan een beschutte omgeving met daarbij voldoende voedsel. Wordt er voldaan aan deze voorwaarden dan zullen ze niet meer uit zichzelf vertrekken. Beter is om ze te voorkomen door gaten en kieren te dichten. Maar let op. Muizen kunnen al door een opening van slechts vijf millimeter komen. Dat is de dikte van een potlood. Ook is het verstandig om ervoor te zorgen dat ze niet bij voedsel kunnen komen. Berg voedsel op in afgesloten bakken waar ze niet bij kunnen komen.


Ondanks dat de huisspin voornamelijk in de herfst gezien wordt, is het aantal meldingen over huisspinnen in de zomerperiode voldoende voor een eervolle negende plaats. Spinnen zijn nuttige dieren omdat ze veel insecten voor ons wegvangen. De eenvoudigste manier om een spin naar buiten te krijgen is, door een groot glas over de spin heen te zetten en er voorzichtig een papiertje onderdoor te schuiven. De spinnen die in ons land voorkomen zijn niet giftig voor de mens.


Op nummer acht staan de vlooien. Deze worden voornamelijk door onze eigen huisdieren mee naar binnen genomen. Daarom is het aan te bevelen om het hele jaar door aan vlooienbestrijding te doen en niet alleen wanneer je vlooien ziet of erger: wanneer je ze voelt. Is de vlooienplaag nog niet zo groot, dan kun je ze proberen tegen te gaan met behulp van een insectendoder. Ook helpt het grondig stofzuigen van het tapijt en het lievelingsplekje van je huisdier om vlooien en eieren te verwijderen. Pas wel op bij het legen van de stofzuigzak, de vlooien kunnen namelijk nog leven. Bij een grote plaag, waarbij de vlooien zich door het hele huis hebben verspreid, is het aan te raden om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.


Ratten zijn de volgende op de lijst en wel op nummer zeven. We horen steeds vaker in het nieuws meldingen van ratten en dan met name in de grotere steden. Een oorzaak hiervan zijn de vaak zachtere winters. Maar dat is niet het enige. Ook de mens heeft invloed op het toenemen van het aantal ratten. Ratten doen zich te goed aan ons afval, dat vaak voorhanden is. Openbare vuilnisbakken die niet zijn afgesloten of brood voor de eendjes zijn twee manieren voor ratten om makkelijk aan eten te komen. Om van ratten af te komen, dient er geen voedsel voor het grijpen te zijn. Daarnaast is preventieve wering een heel goed middel om overlast van ratten te voorkomen.


Het volgende ongedierte is voornamelijk in de nacht actief. Op nummer zes staan de muggen. De muggen die bijten zijn de vrouwtjesmuggen. Zij hebben bloed nodig om hun eitjes te produceren en te ontwikkelen. Voorkom muggen door stilstaand water in goten of vijvers te verwijderen. Maak gebruik van horren en klamboes om zo te voorkomen dat muggen bij je in de buurt kunnen komen en je in je slaap onaangenaam verrassen.


Dan volgt nu een soort waarvan de meeste mensen toch een beetje gruwelen: de kakkerlak. Ze staan bekend als vuil en smerig. En wat het nog erger maakt, ze kunnen ook nog ziektes verspreiden. Maar één feitje over kakkerlakken is toch wel heel griezelig. Ze blijken een week te kunnen overleven zonder hoofd. Ze ademen namelijk niet door hun mond, maar ze inhaleren zuurstof door kleine gaatjes in hun lichaam. Daarbij kunnen ze ook nog een maand overleven zonder te eten. Kakkerlakken komen pas tevoorschijn als het donker wordt. Overdag houden ze zich verstopt. Daardoor kan het even duren voordat ze opgemerkt worden. En als je er één ziet, is de kans groot dat er nog veel meer verstopt zitten. Controleer je voorraadkast regelmatig op kakkerlakken en zorg dat ze geen toegang tot voedsel hebben. Omdat ze vaak in grote getale aanwezig zijn, is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen bij een vermoeden van een kakkerlakkenplaag.


Zilvervisjes staan op nummer vier van onze lijst. Zilvervisjes zijn insecten en geen visachtigen. Voor de mens zijn ze niet giftig en ze verspreiden geen ziektes. Ze kunnen wel schade aanrichten aan materialen. Als ze echt voedsel nodig hebben, kunnen ze zelfs leer opeten. Zilvervisjes komen al heel lang op de aarde voor. Sommige wetenschappers denken dat ze al 400 miljoen jaar bestaan. Zilvervisjes zijn lastig zelf te bestrijden, schakel daarom een expert in als je last hebt van deze hardlopers.


Dan zijn we al in de top drie beland. Op nummer drie staan de bedwantsen. De laatste jaren heeft dit hardnekkige diertje een opmars gemaakt. Steeds meer mensen maken melding van bedwantsen. Door de coronamaatregelen en dan met name het internationale reisverkeer dat aan banden is gelegd, is dit aantal wel gedaald, maar nog steeds zijn bedwantsen, net als wij, erg reislustig. Ze verspreiden zich door mee te reizen in koffers van logés. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming weten ze zich heel goed te verstoppen. Het duurt dan vaak even voordat men erachter is dat ze ongewenste gasten hebben. Heel vervelend, want ze leven van menselijk bloed dat ze ’s nachts aftappen. Vaak laten ze dan jeukende bulten achter. Bedwantsen kun je niet zelf bestrijden, daarvoor is een gespecialiseerde ongediertebestrijder nodig, die precies weet waar ze zich verstoppen en hoe ze bestreden moeten worden.


Op nummer twee staan de fruitvliegjes. Hier hebben we vooral in de zomer last van. Fruitvliegjes komen af op zoetigheid en op rottend fruit. De beste manier om ze te voorkomen is door het rottende fruit weg te gooien, je vaat niet te laten staan en leeg glaswerk gelijk af te voeren naar de glasbak. Kortom: schoonmaken luidt het devies. Vergeet daarbij het afvoerputje niet. 


De twijfelachtige eer van de eerste plaats gaat naar de wespachtigen. Deze worden maar liefst dertien keer meer genoemd dan de muizen op de tiende plaats uit onze top tien. Wespen zijn vooral gevaarlijk voor mensen die er allergisch voor zijn. Voor anderen kan een steek flink pijn doen. Wespen komen af op zoetigheid, eiwitrijk voedsel en felle kleuren. Zie je regelmatig wespen in je tuin of woning, probeer dan te achterhalen waar de wespen naar toe gaan, zodat bekend is waar het wespennest zit. Ga nooit zelf een wespennest bestrijden, maar laat dat over aan de professionals. Zij hebben daar de juiste middelen en kleding voor.

Delen

Journalist

Related articles