European Media Partner

De toekomst van het (veilig) thuiswerken

Het afgelopen jaar heeft laten zien dat het thuiswerken niet alleen moest, maar ook goed mogelijk was voor veel medewerkers. Waar in het begin van de lockdown van vorig jaar veel mensen nog moeite hadden met het vinden van het nieuwe thuiswerkritme en productiviteit, hebben er inmiddels een aantal ontwikkelingen plaatsgevonden die dit vergemakkelijken.

“In het begin zagen wij dat men echt nog moeite had met het vinden van het juiste ritme”, vertelt Dave Cohen, Business Development Manager bij Asus. “Normaal gesproken had je een woon-werkverkeer, waar je een opstartfase had en eventueel een telefoontje kon plegen. Nu ben je geen tijd meer kwijt aan het woon-werkverkeer en kun je gelijk aan de slag. Gevolg is wel dat je eerder begint met de werkdag. Maar steeds meer mensen raken hier aan gewend. Doordat men thuis werkt is de laptopmarkt extreem gegroeid, want waar voor de coronacrisis één laptop voldoende was, bleek dat met het hele gezin thuis niet meer het geval. Alleen een tablet voor de kinderen is niet voldoende, dit omdat zij ook thuis de lessen dienen te volgen, waarbij een camera en een toetsenbord gewenst is zodat zij kunnen communiceren met de klas en docent.”


Het afgelopen jaar is er ontzettend veel aandacht geweest voor de thuismedewerker, gaat Cohen verder. “Hoe kan de thuismedewerker zo goed mogelijk thuiswerken? Dit hangt af van diverse factoren, zoals een goed bureau, goede bureaustoel en uiteraard een betrouwbare laptop die je kunt voorzien van de beste kwaliteit, aldus Cohen. “Afgelopen jaar is gebleken dat mensen langer achter de computer zitten. COVID-19 heeft het implementatieproces versnelt van OLED technologie in de schermen, waardoor deze minder blauwlicht bevatten en een betere kleurweergave hebben. Daarnaast was de privacy voor de consument al belangrijk voor COVID-19 en werd regelmatig de webcam afgeplakt. Gelukkig is hierop ingespeeld middels een webcam shield die binnenkort zelfs geautomatiseerd is.” 


Zoals eerder aangegeven is de laptopmarkt exponentieel gegroeid, aldus Cohen. “Waar twee jaar geleden iedereen voorzag dat de schermen en de laptops steeds smaller en dunner zouden worden en de webcams langzaam maar zeker zouden verdwijnen, kunnen we ons dat nu niet meer voorstellen. Een laptop met een groot scherm voor het thuiswerken is gewenst en vanwege de vele Teams meetings is werken zonder webcam niet meer mogelijk. Daarnaast zijn veel aansluitingen gewenst op de laptop, zoals USB-poorten, zo heeft men alle gemakken van een pc. En wordt er ingespeeld op het hybride werken van de toekomst. De werkgever investeert nu eerder in een goede en betrouwbare laptop die bovenstaande elementen bevat.”


Ook hoor je in de markt dat de antibacteriële coating in ontwikkeling is, vertelt Cohen. “De huidige markt vraagt om hygiëne, ook voor de (thuis)werkplek. Een coating die de bacteriën dood is nog in ontwikkeling, maar zal naar verwachting dit jaar worden geïntroduceerd. Ten slotte zal het gebruik van een dual screen, een laptop met twee schermen zodat men meerdere schermen kan gebruiken, gaan toenemen. Niet alleen handig voor mensen die bijvoorbeeld creatieve beroepen hebben, maar ook voor mensen die op de beurs werken.” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles