European Media Partner

De toekomst met het 5G netwerk

We redden het nog net met het 4G netwerk, maar al gauw zullen we in een wereld leven waar echt alles met het internet verbonden is en met elkaar kan communiceren. Het 5G netwerk is hierbij van groot belang. 

Alle apparaten die behoren tot het IoT, oftewel het Internet of Things, hebben een sensor om gegevens te verzamelen. Hierbij moet je denken aan gegevens over het gebruik van het apparaat, temperatuur, slijtage of vochtigheid. Alles wat er maar te meten valt. Vervolgens zorgt de chip in het apparaat ervoor dat deze gegevens gecommuniceerd kunnen worden met andere apparaten. Er zijn ontzettend veel apparaten die werken via bijvoorbeeld WiFi, bluetooth of mobiele verbindingen zoals het 3G en 4G netwerk. Denk bijvoorbeeld aan smart cities. Sensoren op vuilnisbakken kunnen aangeven wanneer deze vol is en geleegd moet worden of sensoren op parkeerplekken, die kunnen aangeven of ze bezet zijn of niet. Een ander voorbeeld zijn smart homes. Steeds meer huizen en met name de huishoudelijke apparaten zijn uitgerust met een internetverbinding. Een lamp met een internetverbinding wordt ineens een slimme lamp, die je aan en uit kan zetten met bijvoorbeeld je telefoon. Dit geldt ook voor kantoren. Het besparen van energie door automatisch de lichten te laten uitschakelen zodra er geen mensen meer aanwezig zijn kan voor een bedrijf heel voordelig zijn. Ook kan een facility manager zien door de sensoren welke ruimtes er beschikbaar zijn, welke werkplekken nog vrij zijn en kan dit gecommuniceerd worden aan bijvoorbeeld de schoonmaakdienst. 


Hiervoor hebben wij wel een grotere ‘snelweg’, oftewel het 5G netwerk, voor nodig. Het 5G netwerk brengt een enorme verbetering van de mobiele communicatie met zich mee. Waar je nu nog minuten nodig hebt voor het downloaden van bijvoorbeeld een filmpje, wordt dat straks met het 5G netwerk enkele seconden. Voor bedrijven wordt het daarmee nog aantrekkelijker om de vaste verbindingen te vervangen voor de mobiele telefoons. Het 5G netwerk is hard nodig. Het zijn niet alleen maar mensen die gebruik maken van internetverbindingen, maar ook bijvoorbeeld koelkasten, auto’s en lantaarnpalen, dus het Internet of Things. T-mobile wil al dit jaar 5G gaan introduceren. Twee jaar eerder dan gepland en willen zo ondernemers helpen om gemakkelijk aan de slag te kunnen met het IoT-netwerk. 


Over ongeveer twee à drie jaar moet 5G (bijna) overal toepasbaar zijn en zullen gigantische aantallen apparaten zoals bewakingscamera’s en straatverlichting met sensoren werken en worden bediend. Dit kan betekenen dat er per vierkante kilometer een miljoen sensoren actief kunnen zijn. In dichtbevolkte stedelijke gebieden is een snel en goed werkende verbinding dan ook noodzakelijk. Bovendien heeft het 5G netwerk de unieke ‘low latency’ eigenschap. Dit houdt in dat de reactietijd van het apparaat enorm kort is, dus binnen enkelen milliseconden kan het apparaat de meetgegevens al naar het netwerk hebben gestuurd, een instructie hebben ontvangen en weten wat er vervolgens moet gebeuren. Bij zelfrijdende auto’s is dit van cruciaal belang. Kortom, het 5G netwerk zal een hoop nieuwe toepassingen mogelijk maken en daarmee de manier op hoe wij leven en werken gaan beïnvloeden. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles