European Media Partner

De tijd van doen, is aangebroken

Naast de strijd tegen het Corona-virus, gaat ook de strijd om een duurzame toekomst onverminderd door. De tijd van praten over duurzaamheid is voorbij, de tijd van doen, is aangebroken. De overheid, bedrijven en andere organisaties hebben de handen ineengeslagen voor onder andere het Plastic Pact. Eén van de doelstellingen van het Plastic Pact is dat het plasticverbruik voor 2025 met 20% verminderd moet zijn. Ook de verpakkingsindustrie moet hierop inspelen. Op de driedaagse beurs Empack worden alle aspecten van de toekomst van de verpakkingsindustrie besproken. De beurs vindt – mits het Coronavirus Nederland dan niet meer beheerst - plaats op 23, 24 en 25 juni 2020 in Jaarbeurs Utrecht. Bezoekers krijgen direct antwoorden en oplossingen aangereikt met betrekking tot verpakkingsvraagstukken. Zij krijgen geen antwoord op de vraag van vandaag, maar op die van morgen. 

Tijdens deze editie van Empack draait het om actuele topics, zoals de compensatie en reductie van CO2, het gebruik van hernieuwbare materialen, voedselverspilling en de kracht van kunststof. In samenwerking met toonaangevende partners zoals, ABN AMRO, Brightlands Campus Chemelot, KIDV, NRK, EVMI en NVC, is een hoogwaardig programma ontwikkeld met topsprekers en experts. Experts worden met elkaar in contact gebracht om dichter bij oplossingen te komen wat betreft het duurzaamheidsvraagstuk, volgens Irma de Hoon, Group Event Director bij Easyfairs. “Het verduurzamen van de verpakkingsindustrie moet praktisch uitvoerbaar zijn. Een multidisciplinaire samenwerking is hiervoor noodzakelijk, zodat de gehele verpakkingsketen wordt vertegenwoordigd. Ook het geluid van de jonge aanwas in de industrie is belangrijk. Voor Easyfairs, in het bijzonder Empack, is het erg belangrijk om een brug te slaan tussen opleidingen en het bedrijfsleven. Maar ook vice versa, want een nieuwe generatie teert vanzelfsprekend deels op de ervaring van de gevestigde orde, maar andersom kan het bedrijfsleven enorm geïnspireerd raken door studenten: het draait om de wisselwerking.” 


De verpakkingsindustrie staat voor een aantal uitdagingen. Zo is er het Plastic Pact, maar dat moet wel financieel haalbaar zijn voor de industrie. Ook het onderzoeken van nieuwe materiaalsoorten die een duurzame oplossing bieden, is van belang. Wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen van kunststof? Bovendien eisen we dat materialen hergebruikt worden voor nieuwe verpakkingen, maar de voedselveiligheid mag daardoor niet in gevaar komen. Nu bedrijven als Amazon op het punt staan om ook in Nederland de markt te gaan veroveren, is het van belang om de markt eens goed in kaart te brengen en daarbij de prangende trends en ontwikkelingen op de voet te volgen. Hoe kunnen bedrijven en instanties de verantwoorde inzameling van geleegde verpakkingen ondersteunen? Welke informatie helpt de consumentgebruiker bij het eenduidig wegdoen van zijn/haar verpakking na gebruik? Er moet beter worden voorgelicht en ook hier vervolgens naar gehandeld worden, volgens De Hoon. “Tenslotte ligt de focus nog veel te veel op geld. Niet alleen de bereidheid van de (jongere) consument om meer te betalen, maar ook de bereidheid van bedrijven om een (grote) investering te doen, in bijvoorbeeld machines of het gebruik van (duurzame) materialen.” 


Een andere uitdaging voor de toekomst is het probleem van te weinig technisch personeel. “Het is moeilijk om goede mensen te vinden en dat is ook het geval in de verpakkingsindustrie. Ondanks de toenemende mate van automatisering en robotisering blijven mensen op de vloer een cruciaal onderdeel van het proces en daarom loont het om voor goede werkomstandigheden te zorgen.”  


In de toekomst is een grote rol weggelegd voor de dialoog die continu gevoerd moet worden, aldus De Hoon. “Tijdens beurzen worden alle zintuigen geprikkeld, dat maakt het nog steeds uniek, ook bij Empack. Het is een uitgelezen netwerkmogelijkheid, waar je je in het hart bevindt van de sector. Daarmee liggen oplossingen voor de toekomst op Empack binnen handbereik.”         

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles