European Media Partner

De tankpas als app

"Zo’n zelfde systeem is zeker niet ondenkbaar bij een eventuele ‘tankpas-app’, al is het maar omdat het de kans op fraude enorm afneemt: het fysieke pasje valt niet meer te stelen, simpelweg omdat die er niet is."

Situatieschets: een vertegenwoordiger tankt bij een pompstation, maar blijkt zijn portemonnee te zijn vergeten, die ligt nog keurig thuis op het nachtkastje. Gelukkig is er niets aan de hand, want door wat gegevens op zijn mobiele telefoon in te voeren en deze langs een paaltje te halen worden de tankkosten automatisch verrekend op zijn speciale account.

Het klinkt misschien gek, maar binnen een jaar of vijf kan dit zo maar de werkelijkheid worden. De komst van innovatieve smartphones heeft ervoor gezorgd dat het betaal- verkeer de laatste jaren flink is veranderd. Voorbeelden zijn er genoeg: zo maak je geld over via speciale apps van banken en via ParkMobile of Yellowbrick betaal je voor het parkeren van de auto. Geen gedoe meer met bonnetjes, kleingeld of readers – nee, je smartphone is het centrale apparaat.

Het klinkt als een ideale situatie, maar toch zijn dit soort initiatieven nog steeds geen gemeengoed: uit onderzoek van GfK blijkt dat nog geen tien procent van de Nederlandse consument hier gebruik van maakt en bovendien zijn lang niet alle mobiele telefoons geschikt voor online betalen.

Het staat dus nog in de kinderschoenen, maar initiatieven rondom mobiel betalen zijn er genoeg. De applicatie MyOrder kwam in april van dit jaar groot in het nieuws omdat ze het voor het eerst mogelijk maken een tankbeurt te betalen met de mobiele telefoon. Voordat je de auto volgooit met brandstof, moet je het bedrag, pompnummer, soort brandstof en de gewenste betaal- rekening aan-geven. Mocht er teveel geld gereserveerd zijn, dan wordt dat het bedrag na het tanken weer teruggestort. Voor de reguliere consument wellicht interessant, maar voor mensen met een leaseauto of vrachtwagen (onnodig) veel gedoe.

De oplossing schuilt wellicht in Near Field Communication (NFC), een techniek die het mogelijk maakt om informatie uit te wisselen binnen een straal van 10 centimeter. De chip in je mobiel communiceert met een ander NFC-apparaat, zoals bijvoorbeeld betaalsystemen. Zo kun je contactloos betalen met je pinpas, om maar wat te noemen. Ook is er momenteel als test een kleine groep studenten die hun mobiele telefoon gebruiken als OV-chipaart. Ze checken in- en uit, dankzij NFC.

NFC is al een aantal jaar in verschillende telefoons te vinden, maar werd tot voor kort niet of nauwelijks (goed) gebruikt. De komst Apple Pay en Samsung Pay, betaaldiensten die gebruik maken van NFC, heeft daar nu verandering in gebracht en ontwikkelaars zijn druk bezig met het ontwikkelen van software. Apple Pay is een groot succes in de VS: swipe met je telefoon langs een apparaat en een betaling is gedaan en geregistreerd.

Zo’n zelfde systeem is zeker niet ondenkbaar bij een eventuele ‘tankpas-app’, al is het maar omdat het de kans op fraude enorm afneemt: het fysieke pasje valt niet meer te stelen, simpelweg omdat die er niet is.

Probleem bij een tankpas-app is echter de grote diversiteit: een accountmanager gebruikt zijn pas logischerwijs totaal anders dan een vrachtwagenchauffeur, die misschien niet eens een smartphone van de zaak heeft. Komt bij dat veel tankpassen inmiddels veel meer mogelijkheden bieden dan alleen het puur betalen van brandstof: tolbetalingen, parkeren - er zijn complete ‘mobility-oplossingen’ voor de zakelijk gebruiker. Het is een kunst om al die financiële systemen in een handige applicatie te stoppen.

Daar ligt dus nog een uitdaging, maar de technologie staat. Nu is het wachten op de markt.

Delen

Journalist

Ger de Gram

Related articles