European Media Partner

‘De smaak staat altijd voorop’

De kok schept zelf altijd als laatste op. Het is een zin waar tv-kok Rudolph van Veen zich prima in kan vinden. Al op jonge leeftijd wist hij dat hij voor mensen wilde zorgen door hen te voorzien van de lekkerste gerechten.


Twintig jaar geleden maakte Nederland in het programma Life & Cooking voor het eerst kennis met tv-kok Rudolph van Veen, maar dat hij wilde koken wist hij zelf al veel langer. “Uit de schoolonderzoeken en de CITO-toets op de basisschool bleek dat ik naar de havo kon, maar ik wilde dat helemaal niet. Ik wilde gewoon kok worden.”


Waar komt je passie voor koken en bakken vandaan?

“Die heeft er eigenlijk altijd al ingezeten. Mijn passie werd aangewakkerd door de avontuurlijke verhalen die mijn vader vertelde over zijn tijd als zeeman op de Holland-

Amerika lijn. Die verhalen gingen vaak over captain’s dinners en exotische gerechten en hij beschreef altijd in geuren en kleuren hoe het rook en hoe het smaakte. Inmiddels is de uitspraak ‘wat je van ver haalt is lekker’ een beetje achterhaald, maar in het tijdsbeeld van de jaren zestig en zeventig was dit heel avontuurlijk. Toen ik de verhalen van de scheepskoks hoorde wist ik: dat wil ik ook.”


Hebben je ouders die wens altijd gestimuleerd?

“Jazeker! Als ik stroopsoldaatjes wilde maken dan mocht dat gewoon op het aanrecht en in grote kwantiteiten. De hele buurt kon dan meegenieten. Zo kwam ik erachter dat je met kleine handelingen iets kon maken waar mensen van konden genieten. Wat je als kok maakt, dat steken andere mensen in hun lichaam. Dat vond ik toen al heel magisch.”


“Toen ik naar de middelbare school ging kon ik eigenlijk naar de havo, maar dat vond ik zonde omdat ik precies wist wat ik wilde. Ik heb echt moeten strijden tegen het advies van de scholen, maar uiteindelijk ben ik toch naar het beroepsonderwijs gegaan. Mijn ouders hebben me daar altijd in gesteund.”


Wat trok je zo aan in tv? Waarom niet een restaurant openen?

“Zorgen voor mensen vind ik het allerbelangrijkst en het maakt me eigenlijk niet uit op welke manier. Een restaurant beginnen is heel intens en je loopt het risico dat je zoveel bezig bent met ondernemen dat je niet langer aan koken toekomt. Uiteindelijk bereik je met een restaurant met 100 stoelen ook 100 mensen. Op tv kan ik veel meer mensen bereiken en aanspreken en hen voorzien van heerlijke gerechten. Van borrelhapje tot bonbon bij de koffie.” 


We leven nu natuurlijk in een rare tijd. Hoe ga je om met de huidige omstandigheden? Kook en bak je nu nog meer?

“Eigenlijk wel. Natuurlijk kookte ik elke dag al thuis, maar je merkt dat men nu nog geïnteresseerder is in koken en bakken. In de eerste weken wisten we nog niet zo goed hoe we hiermee om moesten gaan, maar inmiddels ben ik juist intensiever bezig met Food First Network. We waren natuurlijk gewend om in de studio content op te nemen met de hele ploeg, maar dat kon ineens niet meer. Toen ben ik thuis filmpjes gaan maken, sommigen zijn zelfs gefilmd door mijn zoontje van zeven, en daar komen eigenlijk nog meer reacties op dan voorheen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en we kunnen allemaal wel wat extra inspiratie gebruiken.”


Heb je nog tips voor de home chef om thuis te genieten van lekker en gezellig eten?

“We kunnen heel erg proberen te strijden tegen deze situatie, maar ik denk dat het beter is om mee te bewegen met dat wat ons overkomt. Misschien moeten we er ook maar gewoon van genieten dat we meer tijd kunnen doorbrengen met ons gezin. Zelf vind ik het ook gewoon fijn dat ik nu de tijd kan nemen om uitgebreid te ontbijten. En als je dan toch twee uur de tijd hebt ’s avonds, waarom zou je dan niet lekker suddervlees opzetten? Gebruik de extra tijd om echt kwaliteit te maken. Ook vond ik het heel fijn om wat extra te koken voor mensen in de buurt die zelf misschien geen boodschappen kunnen doen. We zien nu ook de lievere kant van mensen meer naar buiten komen en dat is heel mooi.”


Er werd me ook iets ingefluisterd over een nieuw seizoen van Rudolph’s Bakery? Waar haal je de inspiratie vandaan om hiervoor telkens nieuwe recepten te verzinnen?

“Klopt inderdaad, er zijn tussen 2011 en 2015 ruim 500 afleveringen gemaakt, maar we hadden nog veel meer ideeën, dus besloten we de bakery opnieuw te openen. Ik heb nu veel meer aandacht en een breder palet dan in het verleden. We hebben nog meer oog voor andere culturen die door de jaren heen ook bij Nederland zijn gaan horen. En we houden nu ook meer rekening met mensen met bepaalde intoleranties of diëten. De smaak staat altijd voorop, maar dat betekent niet dat er altijd witte bloem en geraffineerde suiker gebruikt wordt.”


Tot slot, de zomer is natuurlijk begonnen, welke gerechten passen volgens jou echt bij het komende seizoen?

“De zomer is sowieso het seizoen van de tuingroenten. Peultjes, jonge erwtjes, raapstelen, courgettes, sperziebonen. Dat is allemaal fantastisch lekker. Een goeie groentesoep met lekkere verse groenten past perfect bij het seizoen. Natuurlijk zijn er nu ook volop asperges te verkrijgen. Ik kom nog steeds mensen tegen die nog nooit asperges gegeten hebben. Hen zou ik willen aanraden om ze toch eens te proberen. En koop ze dan gelijk bij de boer, dan help je de lokale ondernemer ook nog eens een handje.”


“Daarnaast is de zomer natuurlijk ook het seizoen van de barbecue. Daar zijn we in Nederland over het algemeen heel goed in, maar we zouden nog wel wat meer kunnen focussen op de groenten bij de barbecue. Courgette, aubergine, paprika en maiskolven kan je ook heerlijk grillen op de barbecue. Dat ziet er heel feestelijk uit en je hoeft er helemaal niet zoveel moeite voor te doen. Ook kan je zelf hele lekkere sausjes maken, bijvoorbeeld van Griekse yoghurt met knoflook en bieslook. Barbecue hoeft echt niet alleen maar te gaan over vlees, saus uit een fles en een stukje stokbrood.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles