European Media Partner
Jan Slagter GEZONDHEID

‘De oudere van nu staat midden in de maatschappij’

De ene vijftigplusser is de andere niet, maar er zijn wel thema’s die hen met elkaar verbinden. En laat die onderlinge verbinding nou net zo belangrijk zijn om gelukkig en gezond ouder te worden.

“De ouderen van nu zijn vitaal, veerkrachtig en staan positief in het leven”, stelt Jan Slagter, oprichter en directeur van Omroep MAX. “Maar we ontkennen natuurlijk ook niet dat bij ouder worden ook gebreken horen. Daarom is het ook zo belangrijk dat zij samen kunnen komen en ook de verhalen van anderen kunnen horen. De televisie speelt daarin voor veel ouderen een belangrijke rol.”


Voor ouderen is de televisie namelijk een vriend die de eenzaamheid doorbreekt, vertelt Slagter. “Ik had een tante die de hele dag de televisie aan had staan. Niet dat ze de hele dag op de stoel voor de televisie zat, maar hij stond wel altijd aan, waardoor ze toch wat reuring in huis had. Af en toe ging ze even zitten en keek ze een stukje mee. De ouderen zijn nu ook echt de doelgroep voor de televisie en waar andere omroepen wilden verjongen hebben wij ons juist op hen gefocust. Dat heeft ook echt bijgedragen aan onze groei als omroep. Jongeren kijken geen televisie meer, maar ouderen wel, dus daar moet je iets mee doen.”


En dat vraagt onder andere om actief contact met de leden. “Ze bellen ons, sturen ons brieven en we sturen enquêtes uit om te achterhalen wat zij graag zouden willen zien”, vertelt Slagter. “Dat is van groot belang. Vaak is het in Hilversum zo dat een programmamaker graag iets wil maken en de kijker het daar maar mee moet doen, maar wij draaien het juist om. Onze ledenraad is dan ook het belangrijkste orgaan binnen de organisatie. Door eerst de gemeenschappelijke belangen van onze leden te achterhalen kunnen we programma’s maken die inspelen op de wensen van onze doelgroep en kunnen we hen echt ondersteunen.”


Die wensen veranderen ook, dus vinger aan de pols houden is heel belangrijk. “Radio 5 is daar een heel mooi voorbeeld van”, vertelt Slagter. “Die zender is zestien jaar geleden opgericht met muziek uit de jeugd van oudere luisteraars. Toen we begonnen was dat veel ‘Het tuinpad van mijn vader’ van Wim Sonneveld en ‘De Postkoets’ van De Selvera’s, maar tegenwoordig hoor je daar The Beatles en de Stones, want de ouderen van nu zijn daarmee opgegroeid. We merken ook dat zij echt midden in de maatschappij staan, dus die hebben andere behoeften dan de ouderen van zestien jaar terug.”


De ondersteuning vanuit de omroep gaat verder dan alleen het bieden van vermaak en informatie, aldus Slagter. “Om gelukkig en gezond ouder te worden is het gewoon heel belangrijk om ook actief en in beweging te blijven. Een omroepvereniging kan daar ook echt aan bijdragen met ledendagen en reisjes specifiek voor de leden. Maar ook met programma’s als Nederland in Beweging waarbij we mensen echt stimuleren om actief te blijven. Als dat programma een keer niet doorgaat omdat er een belangrijke gebeurtenis plaatsvindt, staat de telefoon bij ons roodgloeiend. Mensen missen dan echt hun beweging. Met onze programma’s en activiteiten proberen we de drempel voor mensen weg te nemen om zich ergens bij aan te sluiten. Want dat helpt echt enorm om je beter in je vel te voelen en gezond te blijven.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles