European Media Partner

“De migratie naar een nieuw systeem zoals S/4Hana geeft bedrijven de kans om te standaardiseren op één systeem”

SAP bedient een groot deel van de Nederlandse markt met software voor de bedrijfsvoering. Vijf jaar geleden, gaven ze hun klanten tien jaar de tijd om hun bedrijf gereed te maken om over te stappen naar het nieuwe platform S/4HANA.

Zo’n migratie naar nieuwe software hangt bij veel bedrijven als een heet hangijzer boven het hoofd. Daarbovenop kan innovatie scepsis opwekken: als het oude systeem werkt, is het goed, toch? Overstappen kost tijd en geld. En die scepsis wordt gesterkt doordat de migratie min of meer verplicht wordt opgelegd. Rinse Tamsma, managing director bij SAP Nederland, erkent de ‘angst’, maar neemt die graag weg. Sterker nog, hij ziet zelf vrijwel louter voordelen voor bedrijven en schudt zo succesvolle cases uit zijn mouw. Tamsma: “Sinds het spijkerbroekenmerk gebruik maakt van onze software, zijn ze acht keer zo groot!”


2025 lijkt een soort van buzzwoord bij jullie? 

“S/4HANA is in 2015 aangekondigd. We wisten hoeveel van onze klanten afhankelijk zijn van onze software, dus wilden we ze de kans geven om de overstap te maken. Met onze commitment om de oude versies tot dan te ondersteunen. Dat is best uniek in de IT-wereld.”


Migreren vraagt nogal wat van een bedrijf, wat zijn beweegredenen om vóór 2025 vrijwillig te migreren? 

“Ten eerste: wanneer bedrijven overstappen naar S/4 HANA, kunnen zij een aantal tussenstappen in de bedrijfsvoering overslaan. Denk aan het afletteren van facturen of het consolideren van gegevens uit verschillende bronnen. Ten tweede heeft het bedrijf met onze software real time inzicht in gegevens. Neem een kledingwebsite waar je een broek bestelt. Je wilt zeker weten dat die beschikbaar is en morgen geleverd wordt. Bij de oude versie zagen consumenten een ‘foto’ van de voorraad. Die foto is per definitie verouderd op het moment dat hij genomen is. Met S/4 HANA zien consumenten altijd de actuele voorraad, de klant weet dus zeker dat die broek morgen in de brievenbus ligt. Het derde argument: met een overstap naar S/4 HANA vindt er een IT-transformatie plaats binnen het bedrijf, het bedrijf vereenvoudigt met S/4 HANA hun IT-landschap. En als vierde reden: om optimaal gebruik te maken van onze Machine Learning, kunstmatige intelligentie en predictive analytics functionaliteit, moet je naar S/4 migreren.”


Heb je een voorbeeld case?

“Boon Edam produceert wereldwijd draaideuren. Loop je een hotel binnen, van Sao Paulo tot Singapore, dan loop je waarschijnlijk door een draaideur van Boon Edam. Ze hebben 22 vestigingen en 1500 medewerkers. En in nog meer landen distributiepartners. Toch moeten zij wereldwijd een uniforme klantbeleving leveren. Ze maakten voorheen gebruik van veel verschillende software waardoor een totaaloverzicht ontbrak. Nu zijn ze gemigreerd naar één systeem. Het hele end-to-end proces is nu inzichtelijk. Als draaideur X in stad Y niet werkt, kan meteen de juiste monteur met de correcte tools ingezet worden. Boon Edam heeft nu veel beter inzicht in de bedrijfsvoering en hun kosten omlaag kunnen brengen.”


Je noemde net ook het verminderen van administratieve lasten?

“Sommige van onze klanten hadden te maken met tijdrovende handelingen. Ter illustratie: een van onze klanten, een technische groothandel, ontving van zijn klant tenders met duizenden artikelcodes. Deze technische groothandel moest die codes matchen met codes van zijn leveranciers. Dit kost vaak zeven van de tien werkdagen die de groothandel daarvoor had. Met de Machine Learning functionaliteit in onze software konden ze dat terugbrengen naar anderhalf uur. Of neem het aloude voorbeeld van het afletteren van facturen. Huidige systemen kunnen veertig tot vijftig procent automatisch linken aan betalingen, de andere helft moet handmatig. Meet onze Machine Learning is dat geautomatiseerd.”


Is S/4HANA dan alleen interessant voor grote internationale bedrijven?

“Nee, ook voor MKB en MKB+. Een van onze klanten is een groot spijkerbroekenmerk. Consumenten kunnen op hun website een broek in een bepaalde kleur en maat uitzoeken. Die consument wil weten of die broek op voorraad is én of die de volgende dag al in huis is. Met onze verouderde versies krijgt die consument informatie die drie, vier of soms wel zes uur, oud is. Met onze nieuwe technologie kijkt de klant real time mee in de database. Sinds het spijkerbroekenmerk gebruik maakt van onze software, zijn ze acht keer zo groot!”


Ondanks dat een migratie volgens jou veel oplevert, vergt de bedrijfsvoering omgooien nogal wat voor middelgrote en grote bedrijven.

“Ik noem het ook zeker niet makkelijk. Bedrijven hebben een erfenis. Of ze groeien autonoom en hebben een systeem geïmplementeerd dat toen het beste dunkte. Of ze staan waar ze nu zijn door overnames. De migratie naar een nieuw systeem zoals S/4Hana geeft bedrijven de kans om te standaardiseren op één systeem. Het levert veel voordelen, maar ik snap ook dat het veel geld en tijd kost.”


Bovendien gaat dat ook ten koste van veel banen, begrijp je de scepsis die er hangt bij bedrijven?

“Ja, daar kan ik heel eerlijk over zijn: dit gaat inderdaad banen kosten. Ik ga het ook niet sugarcoaten, dit is een volgende stap in de automatisering bij bedrijven. Elke vorm van technologische innovatie heeft in het begin even een dip en vervolgens zien we dat er economische groei uit voortkomt: je creëert nieuwe banen. MKB+ en enterprises kunnen zich met het gebruik van S/4HANA meten met grote retailers. Door onze innovatieve technologie zoals artificial intelligence voor hen beschikbaar te stellen, is dat absoluut haalbaar.”

Feit

Rinse Tamsma is in 2018 aangesteld als managing director bij SAP Nederland. Hiervoor bekleedde hij diverse internationale managementfuncties binnen het bedrijf. Hij maakte in het verleden onder meer deel uit van het regionale SAP-managementteam van Midden- en Oost-Europa. 


SAP is een wereldwijd opererend bedrijf dat zich specialiseert in bedrijfssoftware oplossingen voor kleine, middelgrote en internationale ondernemingen.


Delen

Journalist

Merel de Bruijn

Related articles