European Media Partner

De juiste voeding voor onderweg

In de afgelopen tijd is wandelen steeds populairder geworden. Ook op vakantie leggen we een hoop kilometers af, zowel in eigen land als in het buitenland. Belangrijk is wel dat je tijdens lange wandelingen goed blijft eten, omdat je het anders simpelweg niet vol kunt houden.

Als je actief bezig bent in de buitenlucht is het belangrijk om goed te eten. “Als je bijvoorbeeld lange afstanden fietst of lange hikes maakt is het belangrijk gezond te eten”, vertelt buitensportinstructeur Sander de Wit. “Je hebt dan meer energie nodig dan normaal. Om in deze behoefte te voldoen kan je het beste langzame koolhydraten eten. Daarnaast is het voor je spierherstel heel belangrijk om voldoende eiwitten, vitamines en mineralen tot je te nemen. Zeker als je meerdere dagen actief bezig bent is dit essentieel.”


Sander de Wit, buitensportinstructeur


Gezond eten onderweg kan echter een flinke uitdaging zijn. “Je wilt ook geen hele kookinstallatie mee hoeven nemen in je backpack”, stelt De Wit. “Dat neemt een hoop ruimte in beslag en het meedragen hiervan kost je alleen maar extra energie.” Ook het meenemen van vooraf geprepareerde maaltijden kan soms erg onhandig zijn. “In dat geval kan gevriesdroogde voeding een goede oplossing zijn.”


Bij het vriesdrogen van maaltijden wordt de maaltijd op een normale manier bereid en daarna op hoog tempo bevroren. Door een vacuüm te creëren kan daarna het bevroren water als gas worden afgevoerd en zo wordt al het vocht uit de maaltijd onttrokken. Dit zorgt ervoor dat de voeding alle smaak en voedingsstoffen behoudt en langer goed blijft, vertelt De Wit. “En, misschien wel het belangrijkst voor de sporter, de maaltijd wordt een stuk lichter. Door het onttrekken van het vocht kan je de maaltijd van 500 gram terugbrengen naar 125 gram. Het is dus licht en compact, waardoor je het makkelijk mee kan nemen in je backpack.”


Het enige wat je vervolgens moet doen om de maaltijd te bereiden is hier warm water bijvoegen. “Het is zelfs mogelijk om dit te doen zonder een kookinstallatie mee te nemen om het water op te koken”, stelt De Wit. “Hiervoor bestaan zogenaamde flameless heaters. Een zak met daarin een kleiner zakje met een combinatie van metaalpoeder, zout en magnesium. Als je daar water bijvoegt ontstaat een versneld roestproces waarbij warmte vrijkomt. Dit zijn allemaal natuurlijke chemische processen waarmee je een maaltijd kan opwarmen tot 70 à 80 procent boven de omgevingstemperatuur.”


Naast gezonde maaltijden is het ook belangrijk om de juiste snacks te kiezen voor onderweg. “Het is natuurlijk heel lekker en makkelijk om een Snickers mee te nemen, maar echt gezond is dat niet”, vertelt De Wit. “Het is dan beter om voor gedroogd fruit, beef jerky, of een proteïne- of notenreep te gaan. Dan neem je niet alleen snelle suikerbommen tot je, maar voeg je echt iets toe aan je dieet. Juist als je actief bezig bent is het belangrijk om de juiste voeding te blijven kiezen.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles