European Media Partner
Remko Berkhout GRONDSTOFFEN

De juiste verpakking volgens de consument

3 vragen aan Remko Berkhout, marketing manager DS Smith

Wat vindt de consument belangrijk wanneer hij online bestelt?

“De klant wil vooral gemak. “E-packaging” consumentenonderzoek wijst uit dat men verpakkingen wil die makkelijker te openen en te retourneren zijn. Ook wil de consument minder plastic en opvulmateriaal. Bovendien, minder opvulmateriaal is beter voor het milieu, verlaagt de kosten en de consument blijft niet achter met een hoop troep.”

 

Wat kan de retailer doen om de verpakkingen te optimaliseren?

 “Bovenstaande in orde maken en verborgen schade aanpakken. Wanneer klanten klagen over een beschadigd product kan de klantenservice het consumentenvertrouwen vaak nog herstellen. Echter, veel Nederlanders stoppen of minderen hun bestellingen als alleen de verpakking beschadigd is. In die gevallen bellen mensen de klantenservice niet. Die omzet ben je kwijt zonder dat de webshop het weet.”


Waar ligt momenteel het probleem?

“Te grote dozen voor kleine producten en schade zijn veelgehoorde klachten van consumenten. Veel webshops groeien extreem hard en dan ligt de focus niet op deze issues, maar op het “de deur uitkrijgen” van alle pakketjes. Toch kunnen juist deze bedrijven winst halen door bijvoorbeeld verpakkingen te laten ontwikkelen die snel op te zetten zijn of snel door de retourafdeling uitgepakt kunnen worden. Daarmee vang je pieken op, verlaag je kosten, kun je je klanten beter helpen en focussen op andere problemen.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles