European Media Partner

De exponentiële groei van data vraagt om slimmere beveiliging

Het is niet nieuw dat we met z’n allen steeds meer data produceren. Dit brengt kansen met zich mee maar er zitten ook risico’s aan verbonden. Het is belangrijk dat organisaties zich daar bewust van zijn en het juiste beleid voeren om ook compliant te zijn. Maar hoe beveilig je je bedrijfsdata optimaal als het zowel fysiek als digitaal wordt opgeslagen? Hoe kun je jezelf wapenen tegen cybercriminelen en hoe voorkom je datalekken? En hoe zorg je dat alleen de juiste mensen toegang hebben tot cruciale data en dat je alles netjes vernietigt na afloop van de geldende wettelijke bewaartermijnen?

Als je bestaande data digitaal wilt maken, zijn er een aantal stappen die je moet nemen om de veiligheid van deze data te garanderen. “Veel bedrijven zijn op het moment bezig met hun digitale transformatie, juist nu we gedwongen worden om op afstand te werken”, vertelt Anton Hijlkema, Commercial Director Benelux bij Iron Mountain. “Of het nou gaat om de fysieke of digitale opslag van data, je moet altijd rekening houden met de juiste beveiliging en compliance regels. Als wij bedrijven helpen hun informatie digitaal toegankelijk te maken, wordt er niet alleen voor gezorgd dat dit op een veilige manier door ons omgezet wordt, maar zorgen wij er ook voor dat deze data met de juiste beveiliging weer bij de bedrijven terugkomt. Zo voorkom je dat er datalekken ontstaan.”


Anton Hijlkema, Commercial Director Benelux bij Iron Mountain


Bedrijven hebben een aantal mogelijkheden als het op het opslaan van data aankomt. “Dit kan het bedrijf zelf doen, maar de data kan ook veilig worden opgeslagen in het state-of-the-art datacenter van Iron Mountain. Wij zorgen ervoor dat bedrijven altijd overal en op elk moment toegang hebben tot hun data. Dit bieden wij door middel van de laatste Cloud technologieën en de hoogste security vereisten. Cloud computing is vaak een stuk veiliger dan ‘on premise’. Wanneer bedrijven data opslaan in onze datacenters hoeven zij zich niet druk te maken over het uitvoeren van updates. Dit wordt gemonitord en automatisch uitgevoerd waardoor je altijd aan de laatste compliance wetgeving voldoet en alle beveiliging up-to-date blijft.”


Het is van belang om ook de juiste back-ups te realiseren, aldus Hijlkema, zowel on- als offline. “Bij veel van onze klanten zien we dat hun strategie eigenlijk twee niveaus kent”, vertelt Hijlkema. “Een primair datacenter en een co-locatie. Valt de primaire locatie uit, dan kunnen ze altijd nog uitwijken naar de tweede optie.”


Maar voorkomen is beter dan genezen, aldus Hijlkema. “Een datalek vormt een enorm risico voor je bedrijfscontinuïteit en gaat vaak gepaard met flinke imagoschade. Dat kost enorm veel geld en voor grotere bedrijven kan dit zelfs in de miljoenen lopen. Zo’n datalek blijft je ook achtervolgen voor een bepaalde periode. Als je datalekken in andere vormen hebt, bijvoorbeeld als je computer gestolen wordt, kan je daarnaast ook niet doorwerken als je geen back-ups hebt. Vandaar dat het zo belangrijk is om je data op de juiste manier te beveiligen en altijd beschikbaar te hebben.”


In computers zit heel veel e-waste. Als je dat niet goed afvoert is dat een behoorlijke belasting voor het bedrijf en het millieu. “Als je afgeschreven datadragers gewoon bij het grofvuil zet, en de data niet van tevoren veilig vernietigt, dan kan iemand zomaar met je data aan de haal gaan, met alle gevolgen van dien. Daarnaast is het op de juiste manier verwijderen van datadragers ook nog eens beter voor het milieu. In een computer zitten veel kostbare materialen die nog opnieuw gebruikt kunnen worden. Door die niet zomaar weg te gooien maar te recyclen, doen we de planeet ook nog eens een plezier.”

Feit

Gratis e-book om je te wapenen tegen de uitdagingen rondom data compliance 

Leer hoe je compliancy kunt omzetten in je voordeel. Ga naar ironmountain.nl/compliant en download een gratis exemplaar waarmee je meer zicht en grip krijgt op je cruciale data. 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles