European Media Partner

De continue glucosesensor: minder complicaties en een beter leven

Er zijn twee verschillende vormen van diabetes. Een op de tien mensen in Nederland met diabetes heeft type 1. Bij deze vorm van diabetes kan het lichaam zelf de bloedsuikers niet meer onder controle krijgen. De alvleesklier maakt het hormoon insuline niet meer aan. Als gevolg hiervan moet er zelf met insuline de waarden van de bloedsuikers in het lichaam geregeld worden. 

“Ons lichaam regelt die glucosewaarde continu”, vertelt Henk-Jan Aanstoot, kinderarts-diabetoloog en medeoprichter van Diabeter. “Er zijn vele factoren (meer dan veertig) die deze waarde kunnen verstoren, maar dat merk je alleen als je type 1 diabetes hebt. Dan mis je naast de insuline ook het regelmechanisme. Een diabetespatiënt moet daardoor continu bezig zijn met het checken en bijstellen van die waarde. Dit heeft een enorm effect op het dagelijkse leven. “Mensen vergeten nog weleens de grote impact hiervan. Het is voor veel mensen die het treft (of ouders van kinderen met type 1) gewoon een extra baan om die glucose veilig en goed te regelen, dag en nacht, zonder ooit een dag vakantie.” 


Zowel een te hoge als te lage glucosewaarde, is gevaarlijk, aldus Aanstoot. “Is de waarde onder de vier dan ga je zweten, trillen, wordt je suf en kan je bewusteloos raken. Te hoge waardes hebben direct een effect op je concentratie en conditie, maar ze zijn vooral berucht omdat ze de oorzaak zijn van ernstige complicaties (blindheid, nierschade, hart- en vaatziektes). Dat kan allemaal voorkomen worden door betere glucoseregeling, maar dat is dus moeilijk. Tot nu toe kon je alleen af en toe een glucosewaarde meten of scannen. Dan ben je vaak al te laat om afwijkende waardes nog aan te passen.  Met de komst van de  continue glucosesensor (aangeduid als RT-CGM, real-time continue glucosemeter) verandert dat. Hiermee kan de glucosewaarde niet alleen continu worden gemeten. Er wordt ook een waarschuwing of een alarm gegeven als de waarde te laag of te hoog is of gaat worden. Je kunt dan tijdig ingrijpen en veel problemen en ellende voorkomen. Ook krijg je inzicht in wat jouw glucosewaarde beïnvloed. RT-CGM wordt ook toegepast in slimme app’s die zorgen dat iemand de juiste adviezen op het juiste moment krijgt. En je kan RT-CGM en insulinepompen koppelen en de glucosewaarde grotendeels automatisch laten regelen.”


Wetenschappelijke onderzoeken laten niet alleen een veiliger glucoseregeling zien, maar ook een betere kwaliteit van leven. “Het is indrukwekkend om te ervaren hoe het leven van mensen verbetert door RT-CGM. Ik ken mensen die dankzij deze techniek hun gestaakte studie of gestopte baan weer konden oppakken. Maar het is ook belangrijk om te laten zien dat deze techniek kosteneffectief is (ref). Landen om ons heen hebben deze techniek dan ook gewoon in hun diabeteszorg vergoed en opgenomen, maar Nederland loopt achter. In Nederland wordt RT-CGM beperkt vergoed en recent is besloten de tien jaar oude vergoedingscriteria niet te vernieuwen.” Onbegrijpelijk, zegt Aanstoot. “Er is zo veel nieuwe kennis en bewijs voor RT-CGM dat een herbeoordeling echt nodig is. Dit voelt als een nieuwe auto uitzoeken en dan horen dat de voorruit zwart geschilderd wordt en de routeplanner en de veiligheidssystemen door de dealer worden verwijderd. ‘Kijkt u maar af en toe door het zijraampje, dan vindt u ook wel de juiste weg’…

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles