European Media Partner

De cloud zorgt voor meer efficiëntie in het zorglandschap

Gebruik maken van de cloud kan de zorg veel opleveren op het gebied van efficiëntie, maar er liggen nog wel een aantal uitdagingen. Zo wordt de wet- en regelgeving steeds strenger en zijn de zorgverleners zelf niet altijd voldoende technisch onderlegd. Hoe werk je met deze moderne technologieën, maar houd je het ook veilig en gebruiksvriendelijk?

Sinds de invoering van de AVG is het nog belangrijker geworden om op een veilige manier met cliëntendata om te gaan. “Daarom moeten zorgverleners wettelijk gezien voldoen aan de NEN 7510 norm”, vertelt Bert Verhoeff, CEO van cloud serviceprovider Skysource. “Deze norm bestaat uit technische maatregelen en procesmaatregelen waaraan de zorginstelling moet voldoen om de informatiebeveiliging voldoende te garanderen. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de beveiliging van de WiFi, de toegang tot je pand, maar ook het opleiden van je personeel zodat zij hun werkplek altijd vergrendelen op het moment dat ze hiervan weglopen. Eén van de eisen die deze normering stelt is dat er gezorgd wordt voor bedrijfscontinuïteit. Als je de patiëntdata hebt opgeslagen in een datacenter, moet er bijvoorbeeld altijd een back-up zijn. Zodat de instelling nog steeds kan blijven draaien wanneer er één datacenter wegvalt.”


Als deze beveiliging in orde gemaakt is, zijn er met behulp van de cloud echter veel mooie mogelijkheden te realiseren. “Kijk bijvoorbeeld naar de ouderenzorg”, vertelt Verhoeff. “Daar heb je te maken met centrale opslag van cliëntendata in het elektronisch cliënten dossier. De kinderen en kleinkinderen willen deze informatie in kunnen zien, en dat is ook noodzakelijk. Een cloud service provider kan helpen deze informatie beschikbaar te stellen, maar uiteraard enkel voor diegenen die daar toestemming van de cliënt voor hebben.”


Uiteindelijk moet het gebruik van digitale oplossingen vooral zorgen dat er meer en betere zorg geleverd kan worden met minder personeel. Verhoeff: “Het zorgpersoneel zelf heeft niet alle technische kennis in huis, zij zijn verzorgers die vooral aan het bed van hun cliënten willen en moeten staan. Als cloudprovider moet je je dan ook verplaatsen in het zorgproces. Een tablet is bijvoorbeeld heel onhandig als je aan iemands bed staat, omdat deze uit de zak van je schort kan vallen, maar een smartphone is ideaal. Momenteel zie je ook dat er zo’n 80 verschillende zorgapplicaties zijn, maar het werkt veel efficiënter als een applicatieleverancier de verschillende oplossingen samen kan voegen in één oplossing. Dat is zowel beheer- als kostentechnisch slim.”


Die kosten vormen nu namelijk nog vaak een struikelblok, aldus Verhoeff. “Als je al deze digitale toepassingen intern wil opzetten is dat een hele grote investering, waardoor deze stap ook vaak als een obstakel wordt ervaren. Daarom is een abonnementsmodel zoals de cloud juist voor de zorg een goed idee. Zo kan er met een klein maandelijks bedrag veel vooruitgang geboekt worden.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles