European Media Partner

De cloud is here to stay

Vroeger waren alle applicaties en machines op het eigen kantoor geïnstalleerd en opgeslagen, maar tegenwoordig werken we steeds vaker in de cloud. De voorzieningen staan niet langer op het eigen kantoor, maar in een datacenter.

Cloud is een veelomvattend begrip. “Maar eigenlijk betekent het dat je IT voorzieningen voor een belangrijk deel buiten de deur zijn geregeld en maak je er gebruik van via een abonnementsmodel. Je bestanden worden daarbij ook vaak centraal opgeslagen”, stelt Ruud Alaerds, directeur van DHPA (branchevereniging DHPA zal vanaf mei opgaan in de fusie met ISPConnect en dan als Dutch Cloud Community door het leven gaan, red). “Je ziet al een aantal jaren dat men steeds meer naar de cloud trekt. De op tech georiënteerde bedrijven en organisaties liepen hierin voor, zij waren in dit geval de early adopters. IT stond voor hen al centraal en zij zagen in dat cloud een belangrijke rol zou gaan spelen. Tegenwoordig werkt het meerendeel van de bedrijven met één of meerdere clouddiensten, voornamelijk omdat steeds meer applicaties vanuit de cloud geleverd werden. Dat begon bij webmail, CRM en internetbankieren, maar tegenwoordig worden ook zware bedrijfsapplicaties vanuit de cloud afgenomen. Je hebt hiervoor niet langer specifieke vakkennis nodig.”


Dat was een van de redenen dat men richting de cloud bewoog, maar ook een van de barrières voor de adoptie. “Men verwachtte dat cloud het beheer makkelijk zou maken, zou leiden tot kostenbesparing en dat de focus van IT kon verschuiven naar de daadwerkelijke kerntaken van het bedrijf”, vertelt Alaerds. “Aan de andere kant bleef de implementatie vaak achter omdat er veel -vaak onterechte- angst was omtrent de veiligheid van de cloud. Ze hoorden allerlei verhalen over cybercriminaliteit. Daarnaast was een goed werkende internetconnectie ook niet altijd vanzelfsprekend, waardoor werken in de cloud lastig leek.”


Al die vooroordelen zijn hooguit deels waar, stelt Alaerds, maar eigenlijk niet. “Security in de cloud is vaak veel beter geregeld dan op locatie. Om veilig werken op locatie goed te regelen is voldoende kennis en specialisme vaak niet aanwezig en is er hulp van derden nodig. Dat wordt dan weer uitgesteld waardoor security te wensen overliet. Bij cloud is de beveiliging vaak centraal geregeld. En is er een goed beeld bij wat wel en niet geregeld is. Clouddiensten moeten ook voldoen aan allerlei wet- en regelgeving rondom privacy, zeker wanneer er vanuit de sector nog extra gereguleerd en gecontroleerd wordt.”


Een andere angst is dat het uit handen geven van de IT en de opslag van data zal leiden tot minder grip op de processen. “Veel bedrijven trapten op de rem omdat ze bang waren de controle te verliezen”, stelt Alaerds. “Met de cloud dacht men niet langer zelf aan de knoppen te zitten. Dit was echter vooral een kwestie van angst voor het onbekende en verzet tegen het nieuwe. Cloud is sterk terrein aan het winnen. Cloud zorgt er juist voor dat je kan focussen op de kerntaken van je organisatie, omdat de randzaken rondom IT geregeld zijn.”


Dat betekent echter niet dat de eindgebruiker zelf geen verantwoordelijkheid meer draagt. “Je moet nog steeds goed weten hoe veiligheid in de cloud geregeld is. Je hebt nog steeds eigen verantwoordelijkheid en als er iets fout gaat kan de oorzaak nog steeds binnen je eigen organisatie liggen. Denk aan het gedrag van je medewerkers bijvoorbeeld.”, aldus Alaerds. “Bedrijven kiezen vaak voor grote partijen als Google, Microsoft en Amazon omdat ze denken dat het dan wel goed zit. Echter, je moet wel goed op de hoogte zijn van de services die deze bedrijven bieden en wat je ermee kan. Het zijn juist de lokale specialisten die je daarin helpen. Ook komen er steeds nieuwe aanbieders op de markt, dus is het belangrijk eindgebruikers daarin wegwijs te maken. Zeer belangrijk het maken van goede afspraken met je leverancier en de lokale partijen begeleiden de eindgebruiker daarin ook. Maar als je weet wat je wilt bereiken en hoe je dat het beste kunt doen eenmaal duidelijk hebt, dan kan je ondersteund door Cloud hele mooie en innovatieve dingen doen.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles