European Media Partner

‘De beste banketbakker waar je voor omrijdt. Dat wil ik in mijn vak zijn.’

Een droomhuis? Osiris Hertman krijgt boven tafel wat jouw grootste wensen zijn. Waarvan je het zelf waarschijnlijk niet eens wist. Aanvoelen wat mensen willen, daar zijn creativiteit op loslaten en een plaatje aanleveren dat helemaal klopt. Dat is de essentie van wat Hertman doet. 

Na een studie product design aan de Design Academy in Eindhoven –onder leiding van Lidewij Edelkoort – start Osiris Hertman zijn carrière bij Ulf Moritz en Marcel Wanders. Inmiddels runt hij al meer dan twintig jaar zijn eigen designstudio, waar hij met een team dat zowel architecten, product- en interieurdesigners telt, aan diverse privé en commerciële projecten werkt. Van penthouses, lofts en villa’s, tot aan meubels, aluminium shutters, kokende waterkranen en nog veel meer. Met allen hetzelfde onderliggende doel: mensen gelukkig maken met zijn creaties. 


Wat definieert jou als designer? 

“Ik ben een expert in wonen. Ik zie het huis als een blanco pallet, waar de persoonlijke elementen voor mij hoog in het vaandel staan. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat design er niet uitziet alsof het design is. Ik houd niet van een uitbundige vormgeving die zegt ‘kijk mij een gekke vorm zijn’. Breed genomen moet een woning je rust en ontspanning kunnen brengen. En dat bereik je alleen met een interieur dat voor jou is gemaakt.” 


Hoe creëer je een persoonlijk interieur?

“Via een diepte-interview in de vorm van een uitgebreid ontbijt of brunch kom ik erachter wat mijn klanten beweegt, wat ze in hun vrije tijd doen, hoe ze ontspannen en wat ze inspireert. En daar geef ik invulling aan. Niet aan waar de bank komt te staan. Je kunt een mooie woonkamer hebben, maar dat betekent niet dat het past bij hoe jij leeft. Mensen vergeten dit aspect vaak. Stel dat een klant mij vertelt dat hij twee keer in de week naar een wellness gaat om te ontspannen. Dan zorg ik voor een heuse wellness in plaats van een standaard de badkamer. Klanten vragen zich dan af of dat wel kan in het budget, maar het is een kwestie van focus. Door te kiezen voor mooie verf in plaats van behang en een bank van stof, in plaats van luxe leer, heb je nog steeds voldoende budget om je badkamer uit te voeren met een sauna en vrijstaande regendouche.” 


Je gebruikt ook unieke materialen in je ontwerpen. Hoe vind je die materialen?

“Ik ben constant in beweging, op zoek naar nieuwe ambachten waar ik wat mee kan doen. Mijn koffer heeft altijd overgewicht als ik ergens van terugkom. Dat kan heel spontaan gaan. Ik vind overal ter wereld materialen. Bijvoorbeeld een stukje hout uit Oostenrijk, een kettinglamp uit Indonesië, of een tegel uit een klein winkeltje in Turkije. Op dat moment weet ik nog niet wat ik ermee kan doen. Dat komt later, wanneer ik bij een klant ben en dat stukje materiaal perfect bij die persoon past.”


Speelt duurzaamheid een rol in je keus voor materiaal?

“Ik vind het belangrijk om ontwerpen te maken die meerdere generaties meegaan. Als Ikea mij zou vragen, zou ik zeker geen nee zeggen. Maar ik zou wel iets aan hun collectie toevoegen dat toekomst-proof is. Je kunt het vergelijken met een winterjas. Ik zou zeggen; spaar je geld voor die kwalitatieve winterjas in plaats van ieder jaar eentje weg te gooien. Want daar help je de wereld mee om zeep. Ik maak dingen die je een lifetime kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een bank, waar je misschien na tien jaar de stof van zult vervangen, maar die nog steeds goed zit. Zeker nu we ons bevinden in een ‘uber-tijdperk’, met een maatschappij waarin we steeds meer dingen delen, moeten spullen bestand zijn tegen gebruik.”


Waar moet het ultieme droomhuis volgens jou aan voldoen?

“Een droomhuis is een huis waar je niet van had durven dromen. Dat je een mooie woonkamer verwacht, maar er veel meer voor terugkrijgt. Een wow-effect, iets wat je zelf niet had kunnen bedenken, met persoonlijke elementen waarvan je zelf niet had bedacht dat je het nodig had. Een totale beleving, van binnen naar buiten.”
Als allround designer ontwerp je ook producten en collecties voor andere merken. Welk persoonlijk element voeg je aan dit soort projecten toe?

“Ik vind het heel gaaf om voor een bedrijf te ontwerpen dat al heel lang iets maakt. Dan kom ik het elastieken productieproces helemaal uitrekken tot het bijna knapt. Ik speel met het materiaal en kijk welke andere dingen ik ermee kan doen. Ik maak het dikker, langer of dunner. Ik stretch dat elastiekje tot het randje van wat wel en niet kan, waar bedrijven zelf niet aan durven te denken. Hierdoor krijgen zij een inspiratieboost en trekken ze weer nieuwe klanten en doelgroepen aan.”


Je hebt inmiddels een uitgebreid portfolio opgebouwd. Is er nog iets dat je graag wilt bereiken in je carrière?

“De grote projecten zijn gaaf om te doen. Maar wat ik heel gaaf vind, zijn de kortere projecten waarvoor mensen hebben gespaard en die mij vragen iets te maken dat veel voor ze betekent. Ik krijg soms een appje van klanten, dat ze na een half jaar nog steeds supergelukkig zijn in hun huis en iedere dag vrolijk wakker worden. Dat is waar het mij om gaat. Ik leef voor blije mensen en wil ze gelukkig maken met wat ik maak. Mijn doel is om internationaal bekend te staan als de interieurdesigner die kwaliteit levert. Als iemand een appartement koopt en zijn of haar makelaar vraagt wie dit het best kan inrichten, dat ik dan in de top drie wordt genoemd. Dat ze bij mij komen, omdat ze weten dat ik het huis helemaal persoonlijk op jou en/of je gezin inricht. De beste banketbakker waarvoor je extra omrijdt. Dat wil ik in mijn vak zijn.”

Feit

Osiris Hertman is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, onder leiding van Lidewij Edelkoort en startte zijn carrière bij Ulf Moritz en Marcel Wanders - waarna hij zijn eigen designstudio oprichtte. Zijn achtergrond in productdesign vind je terug in elk van zijn interieurs, door de grote mate van detaillering en maatwerk. Osiris reist de hele wereld over om unieke en mooie materialen te vinden. Het grootste deel van alle designstukken wordt met de hand gemaakt en omvat zijn liefde voor elegantie, schoonheid en vakmanschap.

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles