European Media Partner

De belangrijkste ruimtes in het huis: de keuken en badkamer

De keuken en badkamer zijn de twee ruimtes in het huis die we het meest gebruiken. Zeker nu we meer dan ooit aan huis gebonden zijn. De keuken is een centraal punt in het huis; hier speelt het grootste gedeelte van het gezinsleven zich af. Hier wordt gekookt, geborreld, gewerkt, gegeten en ga zo maar door, aldus Jan des Bouvrie en zijn experts van Studio Jan des Bouvrie. 

In de jaren 60 was de eetkamer de belangrijkste plek in het huis en de keuken werd weggestopt achter een deur. Dit was een werkruimte. Omdat het gezelliger is om koken en eten te kunnen combineren zijn de keukens opengebroken. Maar hoe zorg je ervoor dat de keuken een plek wordt om samen te komen met familie en vrienden? Door een open ruimte te creëren komen de verschillende ruimtes met elkaar in verbinding, volgens Des Bouvrie. “De keuken en eettafel mogen qua vierkante meters meer ruimte in beslag nemen dan de woonkamer, hierdoor ontstaat er ruimte voor een grote eettafel waar je met veel mensen omheen kunt zitten. Goede verlichting is hierbij essentieel.”

 

Een fijne keuken moet in dezelfde sfeer zijn als de living, gaat Des Bouvrie verder. “De keuken ziet er niet meer uit als een ouderwetse keuken maar is een groot element waar apparatuur in kan worden weggewerkt. Afzuigkappen boven het aanrecht zijn bijvoorbeeld niet meer nodig door een afzuiging in de kookplaat. Ook het wegwerken van prullenbakken en andere elementen is een vereiste. Verder heeft een ideale keuken voornamelijk te maken met persoonlijke wensen.” En hoewel het zitten aan een kookeiland nog steeds een trend is, wordt er steeds meer gekookt in een nis in plaats van op het eiland, aldus de experts van Studio Jan des Bouvrie. “Zorg er altijd voor dat je een aparte hoek hebt waar je vaatwasser en wasbak zitten; hierdoor kijk je tijdens het eten niet op de rommel en de vuile vaat!” 

Ook de badkamer heeft een grote verandering ondergaan qua uiterlijk en functie in het huis. Gabriele Chiave, Creative Director bij Marcel Wanders, heeft al vele badkamers en spa en wellness ruimten ontworpen voor internationale hotels en appartementen. Hij vertelt hoe wij van onze badkamer een spa at home kunnen maken. “Het begint allemaal bij de basis, de menselijke natuur. Wellness en wellbeing stonden al centraal in het Romeinse tijdperk. Men ging toen al naar speciale badhuizen en natuurlijke waterbronnen om zich te wassen en te ontspannen.” De laatste jaren is de functie van de badkamer verandert van functioneel naar meer spiritueel. De ervaring die een badkamer moet bieden is veel belangrijker geworden.


Zeker nu we misschien meer stress ervaren en meer thuis zijn dan normaal gesproken is een relaxte en prettige badkamer, die bijna aanvoelt als een wellness, prettig. Hierbij is wat we horen, ruiken en voelen belangrijk. Warm kaarslicht, een mooie geur en zachte vormen en natuurlijke materialen, zoals stenen zorgen voor een natuurlijke, warme en relaxte uitstraling, aldus Chiave. “Daarnaast draagt muziek op de achtergrond bij aan ontspanning. En gebruik een dikke, warme badjas in plaats van een handdoek. Zo maak je je spa at home ervaring compleet.”  


Naast het gebruik van warme en zachte materialen en vormen is het voor de badkamers in de wat grotere appartementen belangrijk, waar mogelijk, om de ruimte op te splitsen, aldus Chiave. “Zo zou ik het make-up gedeelte meer bij de slaapkamer laten aansluiten en de douche en toilet van elkaar scheiden. Gebruik bijvoorbeeld hout voor de ‘droge’ ruimtes en mozaïek in de doucheruimte voor een natuurlijke en relaxte ervaring.” 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles