European Media Partner

De badkamer is voor me-time

Nu we veelal thuiswerken, continu samen zijn met onze huisgenoten en in sommige gevallen ook thuisonderwijs geven, is de balans tussen werk en privé soms ver te zoeken. En dat is te merken in de trends op badkamergebied.

We zoeken steeds meer naar me-time, aldus Michael Tulp, expert op het gebied van wellness in de badkamer. “We worden steeds individualistischer wanneer het aankomt op de badkamer. Zeker in 2020 investeerden we meer dan ooit in een fijne woonomgeving, omdat we ook veel thuis waren. We worden steeds drukker en zeker in de huidige tijd is het van groot belang om ook goed te ontspannen. Een trend die daar goed bij past, is dat mensen elke dag een stukje wellness willen. Als gevolg daarvan zien we dat het bad al jaren uit de mode is, maar dat de douche steeds groter wordt. De douchebeleving wordt steeds belangrijker en daarom zien we veel meer grote regendouches in mooie inloopdouches. We nemen niet langer genoegen met een klein straaltje water en een douchegordijn dat tegen je been aanplakt, maar investeren echt in luxe.”


Ook werden we ons het afgelopen jaar bewuster van het belang van onze gezondheid. “Naast voeding en bewegen zijn er nog andere factoren die daar een grote rol in spelen”, vertelt Tulp. “Allereerst natuurlijk ontspanning. Het aantal aan stress gerelateerde ziekten neemt enorm toe en ook COVID speelt daarin weer een grote rol. Het vasthouden van een goede werk-privé balans is immers nog lastiger dan voorheen. De badkamer is bij uitstek een plek voor me-time. De enige plek in je huis waar je niet afgeleid wordt door je telefoon, je kinderen, je werk of Netflix, maar waar je echt even tijd aan jezelf kunt besteden. Een fijne badkamer is dus van groot belang.”


Daarnaast werden we de afgelopen jaren ook steeds bewuster van het belang van licht. “Daarom zijn er ook aanbieders op de markt gekomen die douches aanbieden met infrarood- en UV-licht”, vertelt Tulp. “Infraroodlicht helpt echt om te ontspannen en te genieten, maar verzorgt ook de huid, zorgt voor een betere bloedsomloop en kan helpen met pijnverlichting bij bijvoorbeeld reumaklachten. Daarnaast is ook een dagelijkse (lage) dosis UV-licht van groot belang voor het lichaam. Jarenlang hoorden we enkel dat we moesten oppassen voor de zon, maar we vergaten daarbij dat juist UVB-licht onmisbaar is voor de aanmaak van vitamine D. En dat is belangrijk voor je botten, tanden, spieren, maar vooral ook voor je immuunsysteem. Het afgelopen jaar heeft dit enorm veel aandacht gekregen, waardoor ook deze douches met veilig UV-licht steeds populairder geworden zijn.”


Ook voor mensen met chronische huidklachten kan een dosis zonlicht bij het douchen wonderen doen, stelt Tulp. “Natuurlijk worden hierbij ook de risico’s van UV-licht bekeken, want we weten allemaal dat te veel zonlicht ook niet goed voor ons is. Maar elke dag een lage, gecontroleerde dosis zonlicht is goed voor de algehele gezondheid en niet schadelijk voor de huid. En je houdt er ook nog eens, zowel in de zomer als in de winter, een gezond tintje aan over. Waardoor je je misschien weer lekkerder voelt. En dat is zeker in deze stressvolle tijd niet onbelangrijk.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles