European Media Partner
Ed Nijpels, Voorzitter BEA MILIEU

De achtbaan van de uitvoering

Heeft u wel eens in een achtbaan gezeten? Langzaam omhoog. In duizelingwekkend vaart naar beneden. Scherpe bochten, schuddend door de loop, omhoog en omlaag. De wind raast om je hoofd. Euforie en schrik wisselen elkaar af. Soms schreeuw je het uit van vreugde, maar de kreet gaat net zo makkelijk over in een luidruchtige poging je schrik te onderdrukken. 

Negen maanden geleden kwam er met het Klimaatakkoord een eind aan de langzame weg omhoog. In ruim een jaar knutselden meer dan honderd partijen een indrukwekkend pakket voorstellen in elkaar. Soms ook wel met tussentijdse verrassingen, maar het ging gestaag omhoog. Op 28 juni kwamen de vijf karretjes boven. Ze hadden een Klimaatakkoord bij zich van 237 pagina’s dik met honderden voorstellen.


Vanaf de zomer begonnen inmiddels elf karretjes de spannende rit naar het eind; 49 procent CO2-reductie in 2030. Vijf uitvoeringsoverleggen bij de verschillende departementen, vijf uitvoeringsstructuren en een overkoepelend uitvoeringsoverleg. In het achterste karretje overzie ik de emoties voor me. Handen in de lucht, kreten van opwinding. Stevig ingesnoerd met een Klimaatwet en parlementaire steun begon het meest spannende deel van dit uitje.


Geen van de inzittenden weet precies hoe de achtbaan loopt. De snelle groei van het aantal zonnepanelen voelt als een mooi lekker recht stuk. Vaart maken en misschien wel sneller gaan dan gedacht. En.. oeps.. daar komt een onverwachte bocht; de stikstofcrisis. Boeren zijn nu minder enthousiast om met klimaatbeleid aan de gang te gaan. De wielen van het landbouwkarretje gaan piepend door de bocht. Het lijkt op remmen, of toch niet? De inkrimping van de veestapel kan ook leiden tot minder CO2-uitstoot. Het mobiliteitskarretje zorgt weer voor vaart. Door betere accu’s hoeven elektrische auto’s minder vaak te laden. Misschien hebben we 20 to 30 procent minder laadpalen nodig dan waar we negen maanden geleden van uit gingen. En daar komt de Europaloop aan. Gaan we er soepel doorheen of wordt het eng? De Green Deal van Timmermans en Samsom lijkt op een steun in de rug van het Nederlandse beleid.


De rit blijft spannend. Steeds meer van de 237 pagina’s papier worden realiteit in het dagelijks leven. In je gemeente, je buurt of soms zelf al in je eigen huis. Komt er een zonnepark bij jou in de buurt? Gaat het je geld kosten om ook van het aardgas af te komen? Blijft er brede steun voor klimaatbeleid? Houden bestuurders en politici hun rug recht? Maken ze hun beloftes waar? De politiek komt in campagnestand voor de verkiezingen. Klimaat wordt een thema voor profilering naar alle kanten. Dat wordt misschien wel een hobbelig stukje van onze achtbaan.      


We zullen de komende jaren vaak juichen omdat zaken lekker lopen. Maar soms ook hard schrikken van onverwachte wendingen. Maar de achtbaankarretjes gaan door. Omhoog en omlaag, soms flink door elkaar geschud, maar wel met 49 procent reductie als eind.

Delen

Journalist

Ed Nijpels

Related articles