Er zijn ruim 260 verschillende kankers die in ons lichaam kunnen ontstaan. Er zijn ook een aantal soorten die (zeer) zeldzaam zijn. Denk aan speekselklierkanker, anuskanker, peniskanker, neuro-endocriene tumoren, wekedelenkanker en botkanker. Omdat er nog weinig onderzoek naar zeldzame kankers beschikbaar is, is de kans op overleving relatief klein. Toch zijn enkele zeldzame kankersoorten in de toekomst mogelijk te genezen.

Hoe vaak komen bepaalde soorten kanker voor?

Van elke 100.000 mensen krijgen er maximaal zes een zeldzame tumor. Er zijn maar weinig behandelprogramma’s beschikbaar. Ook krijgen ze niet altijd de juiste zorg. Dit komt door gebrek aan kennis van deze ziekten. Daardoor zijn behandelprogramma’s nog niet optimaal geschikt, om de zeldzame kankersoort voor 100% te genezen. Met meer en beter onderzoek, kunnen ook zeldzame kankers, zoals plasbuiskanker, talgklierkanker, anuskanker, botkanker, galwegkanker en leverkanker aangepakt worden.

Behandeling van enkele zeldzame kankers

Anuskanker

Veel mensen vinden een screening vervelend. Denk bijvoorbeeld aan anuskanker. Er kunnen nieuwe screeningsvormen toegepast worden, waardoor mensen niet letterlijk meer met de “billen bloot” hoeven. Er moet dan een stuk weefsel uit de anus weggehaald worden. Het is een ingrijpend onderzoek. Binnenkort is mogelijk om een eventuele test, welke DNA-veranderingen opspoort, voor anuskanker in te zetten. Ook is deze test een stuk betrouwbaarder dan de ingrijpende en oudere onderzoeken. 

Botkanker

Een zeldzame vorm van botkanker is een “Osteosarcoom”. Deze tumor is zeer flexibel, beweegbaar en gaat mee met de groei van de botten. Andere gemanipuleerde cellen gaan de tumor niet tegen, maar beschermen deze. Hierdoor kan de tumor makkelijk zijn gang gaan. Deze vorm van botkanker is moeilijk te genezen. De prognose is dus teleurstellend. In de toekomst zou de communicatie tussen de kwaadaardige cellen verstoord kunnen worden. Bepaalde “vesicles” zorgen ervoor dat de juiste boodschap over wordt gedragen. Op deze manier remt de tumor af. Artsen en wetenschappers doen hier nog onderzoek naar.

Galwegkanker en leverkanker

Met een chemopomp zou galwegkanker plaatselijk aangepakt kunnen worden. Gewone chemo verstoort ook de rest van het lichaam. Hierdoor treden er diverse bijwerkingen op. De chemopomp pakt de tumor lokaal aan, met minder bijwerkingen als gevolg. Deze pomp beschikt over een kuur van twee weken. Daarna onderzoekt de arts of de tumor gekrompen is.

Vergevorderde Neuroblastoom

Deze agressieve kanker is zeldzaam. Toch treft deze soort jaarlijks ongeveer 30 kinderen. De vorm van kinderkanker kan met een nieuwe aanpak behandeld worden. In de tumor zitten kwaadaardige MES-cellen. Deze cellen kunnen resistent tegen behandelingen worden. De cellen moeten daarom in ADNR-cellen worden veranderd. Hierdoor kan een neuroblastoom die terugkeert, definitief aangepakt worden. Ook ADNR-cellen veranderen dan niet opnieuw in MES-cellen. 

Neuro-endocriene tumoren

Het behandelen met radioactieve eiwitten (PRRT) is niet altijd effectief gebleken. Onderzoekers zijn daarom bezig met een verbeterde behandelmethode. Wetenschappers willen radionucliden inzetten. Deze kunnen het DNA van een kankercel te lijf gaan. Door een combinatie van DNA-vernietigers van de tumoren en radionucliden, kan het DNA van de kankercel beschadigen. Hierdoor kan deze zijn werk niet meer doen. Het gaat dus om een meer succesvolle PRRT-behandeling dan de huidige variant.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>