European Media Partner

Cybercrime tegengaan

3 vragen aan  Rutger Leukfeldt, Senior Researcher Cybercrime bij Dutch Innovation Park


Is het mogelijk cybercriminelen te stoppen?

“Daar zijn veel cybersecuritybedrijven mee bezig; maar je moet er een stap verder in gaan. Onderzoeken hoe je mkb’ers weerbaarder kunt maken tegen cyberaanvallen. Het grote probleem van nu is dat ondernemers de dreiging niet serieus nemen.”


Hoe groot is die dreiging?

“Eén op de vijf ondernemers in Nederland is de afgelopen twaalf maanden getroffen door een cyberaanval, met financiële schade tot gevolg. De schade is niet altijd enorm, maar er gaan zeker bedrijven aan failliet. Dus nagenoeg elk bedrijf krijgt er vroeg of laat mee te maken. En de risico’s worden alleen maar groter, want bedrijven gaan steeds meer digitaliseren.”


Wat kunt u daar als lector tegen doen?

“Wij proberen ondernemers weerbaar te maken. We proberen hen meer bewust te maken van de risico’s en ontwikkelen interventies die zorgen voor veiliger gedrag. Een aanval kun je niet altijd voorkomen, wel kun je de impact minimaliseren. Ook moet je samenwerken met studenten en docenten en de laatste onderzoeksresultaten binnen het onderwijs delen. De kennis stroomt daarna meteen door naar de arbeidsmarkt en naar de bedrijven.”


Delen

Journalist

Marc van der Sterren

Related articles