European Media Partner

Cryptovaluta hebben ontzettend veel potentie

Afgelopen maart keken we met spanning naar de koers van Bitcoin. Van een koers van 8.000 dollar viel de cryptomunt terug naar 3.900 dollar. Een flinke smak, en de grote test voor Bitcoin. Inmiddels is de munt weer overeind gekrabbeld en heeft de koers alweer rond de 12.000 dollar gezeten. Een interessant beleggingsobject dus, die cryptovaluta.

“Je ziet nu dat er allerlei verschillende crypto’s op de markt zijn die op hun beurt voor andere doeleinden interessant kunnen zijn”, vertelt Madelon Vos, trader, YouTuber, Podcast maker en docent Technische Analyse aan de Hogeschool van Amsterdam. “Enkelen, zoals Bitcoin, zijn geschikt als betaalmiddel, anderen voor bijvoorbeeld het bouwen van platforms. Die protocollen beginnen steeds meer vorm te krijgen, maar bitcoin sprint daar als cryptovaluta vooralsnog met kop en schouders boven uit.”


Wat cryptovaluta volgens Vos zo mooi maakt, is onder andere het feit dat het systeem gedecentraliseerd is. “Als je kijkt naar de huidige situatie dan is er één partij die de teugels in handen heeft, namelijk: de centrale bank”, vertelt ze. “Bitcoin is decentraal wat inhoudt dat de macht niet in handen is van de centrale bank. Er kunnen geen bitcoins worden bijgeprint de maximale hoeveelheid staat vast. Transacties worden niet geverifieerd door een gecentraliseerde instanties, maar in theorie kan iedereen zijn computer aansluiten op het Bitcoin-protocol om transacties te kunnen verifiëren. Bitcoin is van niemand, maar ook van iedereen.”


Cryptovaluta zoals Bitcoin zijn namelijk heel transparant. “Het grootboek is openbaar”, vertelt Vos. “Alles wat er met een Bitcoin gebeurt wordt bijgehouden in een decentraal grootboek. Wat men vooral wilde bewerkstelligen met cryptovaluta, was het wegnemen van het derde partij risico (het omvallen van banken, red.). Tijdens de vorige economische crisis zagen we banken omvallen en daar werden spaarders en betaalrekening houders de dupe van. Dat zou niet het geval moeten zijn als de bank een fout maakt. Daarom trekken we dat bij cryptovaluta los van elkaar. Hier ben je in feite je eigen bank en ben je niet afhankelijk van een centrale autoriteit.”


Als laatste is er bij Bitcoins ook geen sprake van inflatie, aldus Vos. “Banken kunnen continu geld, of eigenlijk schuld, creëren, waardoor de waarde van het geld over de tijd verminderd. We hebben heel lang gedacht dat dit logisch is, maar het kan ook anders. Bij Bitcoin is er een maximum aantal van 21 miljoen Bitcoins gesteld. Momenteel zijn er 18,5 Bitcoins in omloop. Uiteindelijk zullen er alleen maar minder Bitcoins in omloop komen, waardoor je bitcoins juist meer waard worden. Dat is wat je ook wilt als je geld bezit, maar op een spaarrekening wordt je geld juist minder waard en dat realiseert men zich niet.”


Investeren in cryptovaluta is volgens Vos voor iedereen toegankelijk, maar dat betekent nog niet dat het ook voor iedereen weggelegd is. “Je kan op drie manieren investeren in cryptovaluta. Je kan ervoor kiezen je geld naar een broker te brengen, een partij die voor zichzelf crypto’s inkoopt en doorverkoopt. Zij bewaren alles voor je en je hebt er verder geen omkijken naar. Dit is een relatief veilige manier, omdat je niet zelf de bank bent en je dus niet meteen een probleem hebt mocht je bijvoorbeeld je inloggegevens kwijt raken. 
Daarnaast is er nog de exchange. Die optie is het minst privacy vriendelijk, omdat je altijd je paspoort moet laten zien om je te verifiëren.” Als laatste optie kan je er ook voor kiezen om zelf je eigen bank zijn. Je koopt je crypto’s dan op de beurs of bij een broker en zet ze weg op een ledger, bijvoorbeeld een USB-stick. Deze beveilig je met een wachtwoord en als je geld wilt overmaken log je in zoals je op een bankplatform ook zou doen. Ben je dat wachtwoord kwijt, dan zijn er 24 woorden die je moet onthouden en invoeren om deze terug te krijgen. Dus je moet goed oppassen dat je deze niet kwijtraakt.


Het is dus zeker voor iedereen toegankelijk, maar niet voor iedereen de beste optie. “Als je snel geld wil verdienen is dit niet de way to go. Bitcoin heeft ontzettend veel potentie, maar er kleven ook grote risico’s aan. Je neemt een grote gok als je hier instapt. De markt is jong en daardoor volatieler, maar heeft daarmee ook veel potentie voor de toekomst. Dus je moet echt een lange adem hebben als je hier in investeert.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles