European Media Partner

Crowdlending als alternatief voor sparen

Bij negatieve spaarrente moet de spaarder betalen om te sparen. Wat zijn de alternatieven? 

Aan het einde van de zomer ontstond de nodige commotie omtrent een mogelijke negatieve spaarrente, waarbij mensen met spaargeld op de bank rente moeten gaan betalen om hun geld bij een bank te bewaren. ABN AMRO komt in de buurt van de grens van nul procent en stelde de rente op spaarrekeningen bij van 0,02 procent naar 0,01 procent. Uit onderzoek van mkb-kredietplatform October blijkt dat ruim tachtig procent van de Nederlandse spaarders zich zorgen maakt over deze negatieve spaarrente.


Het Deense Jyske Bank kondigde recent aan dat spaarders met omgerekend meer dan een miljoen euro op de rekening rente moeten betalen. In Nederland rekent Van Lanschot, de bank voor vermogende mensen, kosten aan klanten met spaargeld tussen de 2,5 en vijf miljoen euro. Begin augustus reageerde Ralph Hamers dat de negatieve spaarrente ook een optie is voor klanten van ING, aangezien de Europese Centrale Bank (ECB) de rente mogelijk verder verlaagt. Banken betalen nu al aan de ECB om er geld te stallen. Om dit te bekostigen, zullen zij deze kosten doorberekenen aan hun klanten. “Wij dachten: in de media gaat het erover, maar weten de mensen wel wat dit voor hen betekent?” vraagt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland. “De uitkomst van het onderzoek is extreem. Twee op de drie Nederlanders haalt zijn of haar geld weg bij de bank, mocht er sprake zijn van een negatieve spaarrente. Mensen stellen terecht de vraag of het veilig bewaren van geld niet één van de belangrijkste functies van een bank is.” 


De geschiedenis van beleggen gaat ver terug. In Nederland ligt zelfs de oorsprong van het kopen van aandelen en daarmee het verschaffen van kapitaal voor organisaties. Mannaerts: “Geld sparen via de bank was een veilige manier om rendement te ontvangen. Maar er zijn veel alternatieven waar de spaarder zich bewust van moet zijn. Zoals investeren in bedrijven, goud, vastgoed of cryptovaluta. Maar het kan ook via crowdfunding, iets wat voor veel spaarders nog relatief onbekend is. Mkb-bedrijven die groeien en bijvoorbeeld meer personeel nodig hebben, of naar een groter pand moeten hebben financiering nodig. Dit kunnen zij niet altijd (volledig) bij een bank krijgen. Er zijn verschillende crowdfunding-platforms die ervoor zorgen dat een mkb-bedrijf financiering kan vragen van ‘de crowd’.” 


De spaarder moet verschillende overwegingen maken als zij kiezen voor een alternatief op sparen via een bank. Zo moeten zij kennis vergaren over het bedrijf en de markt waar het zich in bevindt, maar ook de verhouding tussen risico en rendement kennen. “Een investering via crowdfunding gaat over een langere tijd heen, daar moet je als investeerder wel rekening mee houden. Je bent je geld zo twee tot drie jaar ‘kwijt’ afhankelijk van de looptijd en het aflossingsschema. Met crowdfunding kun je wel heel gemakkelijk geld spreiden over verschillende projecten. Die diversificatie verlaagt het risico, omdat je een brede portefeuille kan opbouwen. Daarnaast is het ook interessant voor kleinere investeerders, aangezien je al vanaf twintig euro in een project kunt investeren via ons platform. Daarom zou crowdfunding een interessant alternatief zijn voor sparen bij de bank”, sluit Mannearts af.

Delen

Journalist

Related articles