European Media Partner

Crowdfunding voor particulieren

Op onze spaarrekening krijgen we vrijwel geen rente meer. Het is daarom interessant om je geld te investeren in particulieren via peer to peer platformen. In de toekomst zal deze vorm van investeren alleen maar aan populariteit winnen.

“Bij peer to peer, ofwel p2p, financieren particulieren rechtstreeks leningen van particulieren, zonder tussenkomst van de bank”, licht Dirkjan Vis, eigenaar van www.investeerders.nl, toe. “Stel: iemand zoekt 5000 euro en er zijn tien mensen bereid om ieder 500 euro aan deze persoon te lenen, dan kunnen zij via een platform samen aan de financieringsbehoefte van deze persoon voldoen.”

 

Dirkjan Vis, eigenaar van www.investeerders.nl


Peer to peer wordt ook wel crowdfunding voor particulieren genoemd, volgens Vis. “Maar dan onder consumenten onderling. Het verschil met vroeger is dat er geen bank meer tussen zit. Dat scheelt enorm, want de werkwijze die banken (voorheen) hanteerden was totaal niet efficiënt.” 


Tijdens de kredietcrisis, en eigenlijk daarvoor al, zijn er nieuwe strengere regels voor banken ontstaan. Ze moeten meer papierwerk regelen, meer zekerheden hebben voor tijden dat het even wat minder goed gaat en ook meer veiligheid bieden op het gebied van witwassen of andere financiële delicten, aldus Vis. “Door al dit soort aanpassingen is het financiële stelsel – de winst die een bank zelf nog maakt op het verschaffen van een lening – onder druk komen te staan.”


Op het gebied van techniek is steeds meer mogelijk, vertelt Vis. “Dat wat vroeger door mensen uitgezocht werd kun je heel gemakkelijk automatiseren via algoritmes. Wat je ziet is dat veel mensen die bij een bank werkten zagen dat het systeem waarin ze zaten niet meer werkte, maar dat de bank daarin te langzaam bewoog.”


Samen met nieuwe jonge programmeurs zijn banken oplossingen gaan bedenken om de problemen vanuit nieuwe startups op te lossen. Hierdoor zijn er veel nieuwe fintechs ontstaan. Zowel in Nederland als in andere landen, volgens Vis. “In het buitenland gebeurde hetzelfde maar dan vooral voor consumentenkrediet. Tijdens de kredietcrisis waren er in Nederland nog volop bankgebouwen waar je als consument met je salarisstrookje geld kon lenen of werden andere oplossingen aangeboden voor een kleine lening. In het buitenland kan dit niet en daar zie je dus veelal p2p-platformen.”


De financiële wereld digitaliseert. Of je nu 5% rente krijgt op spaargeld (zoals vroeger) of op crowdfunding-investeringen (zoals nu) is veel investeerders om het even. P2p investeren is aantrekkelijk omdat de wereld verandert, gaat Vis verder. “Op je spaargeld krijg je nu geen rente, want de bank zit er even niet om verlegen omdat het zijn systemen vernieuwt. Dat verstoort de markt want eigenlijk is de vraag er wel. Nieuwe startups, fintechs, pakken dat stokje op.” 

 

Geld lenen aan consumenten is een relatief veilige belegging. Zeker in Nederland, volgens Vis. “Als je weet dat iemand nu een goede kredietscore heeft omdat hij een goed salaris heeft en een contract voor onbepaalde tijd, dan heb je een relatief veilige belegging. Stel het gaat mis: dan krijgt die persoon WW en vindt hij wel weer een nieuwe baan na verloop van tijd. Dat zie je dan ook terug in het rentepercentage. Het rendement is dan ook beperkt. Maar als jij ook durft te investeren in particulieren in het buitenland dan is daar het vangnet voor mensen die hun baan kwijtraken vaak heel anders geregeld. Dat zie je direct terug in het default-percentage, de kans dat je je inleg (deels) verliest, maar ook in het rentepercentage.”

 

Wat hoog is, is subjectief, maar rentepercentages boven de tien procent zijn in veel landen gangbaar. Je kunt met p2p-lenen dus wel meer rendement realiseren dan wat je gemiddeld over langere tijd op een spaarrekening, op de aandelenbeurs of binnen de zakelijke crowdfunding-sector in Nederland zou behalen, aldus Vis. 

 

Een specifiek onderdeel van crowdfunding, en dus ook p2p, is dat meerdere investeerders samen één aanvraag vullen. Hierdoor is het bedrag per inleg beperkt en is spreiding goed mogelijk, besluit Vis. “Daardoor is het risico vaak te overzien.  Je loopt vrijwel overal – ook in Nederland – de kans dat iemand in de put raakt en dat jij dus je inleg kwijtraakt. Maar als je je geld spreidt over tientallen of honderden leningen, met allemaal verschillende leendoelen, leeftijden, landen en looptijden dan hanteer je eigenlijk eenzelfde strategie als de allergrootste beleggingsfondsen doen. Dankzij p2p-platformen is dat nu al mogelijk met een paar duizend euro.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles