European Media Partner

Creativiteit en ondernemerschap leiden tot meer werkgeluk en autonomie

Om als werknemer het beste uit jezelf te halen moet je eigenlijk denken als een ondernemer. Maar de creativiteit die daarvoor nodig is, die zijn we in de afgelopen decennia kwijtgeraakt.

Was getekend René Steuer, oprichter van opleidingsinstituut Competence Factory. “Vroeger was iedereen eigenlijk ondernemer”, stelt hij. “Je moest je continu creatief aanpassen aan de omstandigheden om te kunnen overleven. Maar door de opkomst van technologie hebben we die creativiteit de afgelopen jaren ingewisseld voor zekerheid. We hebben een lekker kacheltje in huis, nemen een pilletje als we ons niet lekker voelen en zitten comfortabel in loondienst bij een werkgever. Echter, door deze houding worden we ook steeds ongezonder. We bewegen te weinig en we lopen vast. Het is zaak dat onze creativiteit weer aangewakkerd wordt, want dat is beter voor ons algehele welzijn.”


Maar er is ook goed nieuws, want die creativiteit kunnen we ook redelijk makkelijk weer terugkrijgen, stelt Steuer. “Niet alleen in je werk, maar ook in relatie tot je lichaam. De truc is zorgen dat je uit je comfort zone komt. Bijvoorbeeld door te reizen of te sporten. Zo ga je mentaal terug naar die meer onzekere periode, maar zonder de gevaren van vroeger, want ook angst is slecht voor je creativiteit.”


Toch is een zekere chaos wel noodzakelijk om creativiteit te stimuleren, meent Steuer. “Als je bijvoorbeeld op reis gaat, dan ben je uit je dagelijkse structuur. Ook netwerken en het maken van connecties is buiten je comfortzone en stimuleert daarmee de creativiteit. Daarnaast is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dus goed bewegen, goed eten en goed slapen om ruimte in je leven te maken voor creativiteit. Maar, af en toe lui zijn en een zooi gewoon een zooi laten kan ook heel goed zijn voor je creativiteit, het is maar net wat jou op dat moment het beste past. Er zijn ook heel veel mooie cursussen en opleidingen die dit stimuleren. Maar het is vooral belangrijk om af en toe eens buiten je comfort zone te treden en iets te doen wat iets nieuws van je vraagt. Net als een ondernemer zou ook de werknemer af en toe risico’s moeten nemen.”


Het grote voordeel daarvan? Dat je als werknemer je autonomie terugkrijgt. “Autonomie is voor ons mensen een groot goed”, stelt Steuer. “Ook voor de werknemer in loondienst, dat zag je tijdens het thuiswerken ook al. Je krijgt als werknemer meer grip op wat je aan het doen bent en flexibel werken geeft je ook de mogelijkheid om je creativiteit aan te wakkeren door bijvoorbeeld eens een dagje op een andere locatie te werken. Als je risico’s neemt buiten je comfort zone zal dat ook in een team goed opgevat worden en dat levert je weer meer vrijheden en minder conflicten.”


En daarnaast biedt het ook werkgevers een grote voorsprong. “Je krijgt een werknemer die veel meer initiatief neemt, die flexibeler is en die beter in zijn vel zit. Die hoef je veel minder te managen, wat hem voor een werkgever een ideale werknemer maakt. Zo brengt deze houding voor iedereen meer werkgeluk met zich mee.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles