European Media Partner

COVID-19 legt risico’s in logistiek bloot

De coronacrisis houdt de wereld al maanden in zijn greep en ook in de logistieke sector is dit duidelijk te merken. “Zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde zorgt de crisis voor nieuwe behoeften en oplossingen.”

“De huidige supply chains zijn complex en dat brengt, zeker in de huidige coronatijd, risico’s met zich mee”, zo stelt Hylcke Okkinga, directeur van Montea Nederland. “Bij veel bedrijven zijn deze risico’s naar boven gekomen en zij kijken nu hoe ze deze kunnen beperken. Wij zijn voor een groot deel afhankelijk van producenten en leveranciers in China. De Chinese productie viel plotsklaps stil door COVID-19 en tegelijk gingen alle grenzen op slot. De nodige toevoer van goederen uit Azië was snel opgedroogd. Geen aanvoer meer van producten, onderdelen en noem maar op... Daardoor valt ook hier natuurlijk veel stil. Om dergelijke problemen en risico’s in de toekomst te vermijden, verwachten wij dat er reshoring van productie zal plaatsvinden. Ook leggen bedrijven grotere voorraden aan, terwijl ze voor de corona-uitbraak werkten volgens het ‘just in time’ principe: zo weinig mogelijk voorraad en de goederen op tijd en op de juiste plaats laten aanleveren. Door de huidige extreem lage rente is het houden van voorraden relatief goedkoop, en het zorgt tegelijkertijd voor minder risico.”


Hylcke Okkinga, directeur van Montea Nederland 


In het verleden was dat vaak anders, vertelt Okkinga. “Toen had je juist zo weinig mogelijk voorraad. Voorraad houden werd gezien als duur en onnodig. De complexe supply chains zorgden ervoor dat bedrijven niet met een overschot aan voorraden kwamen te zitten, omdat bedrijven enkel inkochten wat ook daadwerkelijk nodig was. Met de huidige crisis en de spanningen op de internationale markt is dat een groot risico, waardoor men toch denkt aan andere oplossingen. Ook het vertrouwde principe ‘single supplier’ zal in de toekomst kritischer bekeken moeten worden.” 


Uiteindelijk zal de supply chain minder complex worden, stelt Okkinga. “Er zal een grotere diversificatie komen in de sourcing van distributie netwerken en transport methodes. Er zal gekeken worden naar minder afhankelijkheid van één locatie/land en er zullen strategieën voor multi-locaties komen. Er zal meer voorraad worden aangelegd en technologie helpt om beter te voorspellen wat nodig is. Zo wordt het risico en de afhankelijkheid van het buitenland en derden minder.”


Aan de vraagzijde kreeg e-commerce door COVID-19 een extra boost. “In marketingtermen worden ze laggards genoemd, consumenten die pas iets nieuws willen als er echt geen ander alternatief is. Een grote groep consumenten die vroeger niet online kocht, heeft dat nu bijna ‘verplicht’ gedaan en ineens de voordelen ervan ontdekt. E-commerce blijft dus een groeiende business. Meer online supermarkten, meer technologie en meer vraag naar gekoelde ruimtes met daaraan gekoppeld meer vraag naar opslagruimte.”


Door deze evoluties aan de aanbod- en vraagzijde  is er momenteel meer vraag naar logistiek vastgoed en warehouses. “Nederland leent zich hier erg goed voor, omdat we veel multimodale locaties bieden waarvan uit via lucht, water, weg of spoor getransporteerd kan worden. De logistieke vastgoedsector heeft de wind in de zeilen en net daarom moeten we nu meer dan ooit slim omgaan met de invulling van beschikbare ruimte. Wij moeten blijven ontwikkelen maar wel met een goede toekomstvisie en gevoel voor de dynamiek van de omgeving.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles