De coronacrisis heeft een enorme grote impact op onze samenleving gehad. Nog steeds werken we veel thuis. Het hybride werken is een nieuwe vorm van werken. We zijn ons bewuster van de kwetsbare groepen om ons heen geworden. Corona is het bewijs dat we goed op elkaar moeten letten. We hebben geleerd om meer rekening met elkaar te houden. We nemen afstand van kwetsbare personen en dragen een mondkapje om anderen te beschermen. Ook laten we onze medewerkers vanuit huis werken. De werkgever laat hierbij zien dat ze haar personeelsleden vertrouwt. Mensen hoeven niet vroeg de deur meer uit en kunnen bij hun gezin aanwezig zijn. Thuiswerken en hybride werken zijn nu onderdeel van onze samenleving. Het is laagdrempelig, makkelijk en minder tijdrovend. Werknemers worden steeds flexibeler. Ze kunnen hun vergaderingen en overleggen via een videobelprogramma plannen. 

Vertrouwen van werkgevers

De werkgever weet dat de werknemer zijn taak aan kan. Door te vertrouwen, worden werknemers volledig vrij gelaten. Ze kunnen zelfstandig, vanuit hun keukentafel of slaapkamer, werken. Ook de werknemer krijgt op deze manier meer zelfvertrouwen. Hij voelt zich geaccepteerd, doordat de werkgever in zijn talenten gelooft. De flexibiliteit zorgt daardoor voor betere sociale vaardigheden en meer productiviteit.

Overleg en verwachtingen schetsen

Als personeelsleden deels op het kantoor en deels thuis werken, worden er duidelijke verwachtingen besproken. Goede communicatie en overleg zijn onmisbaar. De werknemer weet exact wanneer hij op het kantoor verwacht wordt en welke dagen hij thuis mag zijn. De afwisseling is prettig. Dit geldt voor zowel werkgever als werknemer. Ook de drukte op het kantoor wordt ingeperkt. De werkgever kan op elk moment een videogesprek met zijn werknemer inplannen. Eventuele problemen op het werk kunnen zo makkelijk besproken worden. Werkt de werknemer in een team? Dan kan het team gezamenlijk, vanaf de computer, overleg plegen. De taakverdeling moet goed op elkaar af worden gestemd. Thuiswerken en corona heeft laten zien dat we dit prima op afstand kunnen doen. 

Meer persoonlijk contact

Door de pandemie is er meer persoonlijk contact tussen collega’s en werkgevers. Ook vanuit huis wordt meer contact onderhouden. Er wordt bijvoorbeeld met de werknemer meegedacht. Verder wordt de gang van zaken vaker besproken, als iemand vanuit huis werkt. De werkgever wil dat zijn werknemers goed en veilig kunnen werken. Mensen hebben allemaal in dezelfde situatie gezeten. Dit zorgt voor meer medeleven en meer begrip. Collega’s en teamleiders maken de situatie bespreekbaar met elkaar. Er zijn veel arbeidsmaatregelen genomen, om een veilige werkvloer te garanderen. Dit is een intensieve manier van teamwork. De werknemer voelt zich zo meer verbonden met de organisatie.

Rekening met elkaar houden

We zijn ons bewust van ziekte en gevaar. Er zijn veel kwetsbare personen in onze samenleving. Ze hebben meer risico om aan COVID te overlijden. We hebben geleerd om niet meer ziek naar het werk te gaan. Iedereen die ziek is, kan thuis blijven werken. Ook zorgen we voor “social disasting”, maken we onze werkplekken vaker schoon en raadplegen we sneller een arts, als iemand onwel wordt. We steunen elkaar waar het nodig is. Sociale aspecten op de werkvloer zijn dus noodzakelijk, voor een gezonde en welvarende werkomgeving.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>