European Media Partner
Maarten Willemen, voorzitter PEFC MILIEU

CO2 reductie: een kwestie van bomen

Besparen van energie is de kortste weg naar CO2-reductie. Maar met besparing alleen komen we er niet. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om geproduceerde CO2 duurzaam vast te leggen. Niks innovatiefs of ingewikkelds, maar bewezen effectief.

Iedere boom zet efficiënt CO2 om in hout: al miljoenen jaren. Dat hout is weer prima bruikbaar als duurzaam bouwmateriaal. Dus wat hebben we vooral nodig? Meer bomen, meer bossen. Vooral de aanplant van veel kleine bossen is op korte termijn realiseerbaar. Voor de realisatie van meer bos is samenwerking nodig tussen industrie, als CO2 producent en als aanjager en financier, en grondeigenaar die wel de ruimte heeft maar niet de middelen.

Er zijn al mooie voorbeeldprojecten, maar het kan meer; veel meer. Belangrijk is dat betrokken partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten. Het certificeren van bosbeheer kan daarbij van dienst zijn om het contract tussen industrie en grondeigenaar te verstevigen. Zodat beiden weten dat deze nieuwe bossen duurzaam beheerd worden volgens de eisen van het PEFC keurmerk. Dat geeft de garantie dat hout dat geoogst wordt ook weer bijgroeit.

Delen

Journalist

Maarten Willemen

Related articles