European Media Partner

Buiten koken

De zomer is begonnen en waarschijnlijk hebben velen de barbecue al onder het stof vandaan gehaald door de mooie dagen die we al hebben gehad. Maar weer of geen weer, zomer of winter, barbecueën kan eigenlijk altijd. Ook chef- koks zoals, Julius Jaspers, zijn al jaren groot fan van de barbecue, zelfs in de winter, en niet alleen maar met vlees.

De gemiddelde barbecue maaltijd bestaat niet meer uit een burger en een slavinkje. Groenten, vis, schaal- en schelpdieren en zelfs fruit van de barbecue zijn niet meer vreemd. De barbecue is voor de meest onervaren kok de mogelijkheid om vrienden of familie te overtuigen van zijn of haar kookkunsten. Toch vergt barbecueën veel oefening. Maar een aantal kleine aanpassingen kunnen al bijdragen aan een geslaagde culinaire barbecue avond. 


Begin bij het begin en schaf goed materiaal aan. Koop dus een goede barbecue. Ook al woon je klein, er is voor iedereen een geschikt exemplaar, van groot tot klein en van hout tot gas. Je hebt eigenlijk maar twee dingen nodig voor het maken van lekker eten buiten. Allereerst een houtskoolbarbecue. Een gasbarbecue is ook perfect, maar hier krijg je niet de rokerige smaak in de groenten of het vlees. Daarnaast heb je een kap of deksel nodig. Zo houd je de smaak vast en blijft de temperatuur constant. Ook is de juiste brandstof van belang. We zijn nogal geneigd om houtskool nog even snel bij het tankstation te kopen, maar goede houtskool kan een groot verschil maken. Houtskool heeft namelijk ook invloed op de smaak van wat je op de barbecue legt. Voor de wat ervaren barbecueër zou je ook eens houtsnippers kunnen toevoegen aan je houtskool. Denk bijvoorbeeld aan eikenhoutsnippers als je met vis of varkensvlees barbecuet. De gouden regel voor een geslaagde feestmaaltijd buiten is geduld. Geduld én concentratie zijn de sleutels voor succes, volgens de website grandlife.nl.


Het lekkerste vlees krijg je niet door een snelle garing op een hoge temperatuur. Dat is niet alleen het geval bij een goed biefstukje, volgens kok Julius Jaspers, maar geldt over het algemeen voor al het vlees. Lang laten garen op een constante lage temperatuur zodat het vlees goed mals wordt. Ook de smaak van houtskool trekt er dan goed in. Vergeet ook niet de extra tools die het barbecueën niet alleen een stuk aangenamer maken, maar ook nog eens het eindresultaat kunnen beïnvloeden. Gebruik bijvoorbeeld een kernthermometer. Daarmee kun je de garing van het vlees bepalen en voorkom je dat een deel van je vlees nog rauw is. Ook het gereedschap, zoals een goede vleestang of visrooster, is van belang. Met een tang heb je op afstand van het vuur controle en verklein je de kans dat er iets kwijtraakt tussen de roosters, aldus de website grandlife.nl. 


Ten slotte, kun je eindeloos variëren met eten op de barbecue. Zoals eerder genoemd, niet alleen vlees, maar ook groenten, vis en fruit kun je goed bereiden op de barbecue. En vergeet de bijgerechten niet. Het vlees is meestal zwaar op de maag, dus zorg daarnaast voor bijvoorbeeld een lichte couscous salade of maiskolven (van de barbecue). 


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles