Weekly News

Brexit biedt juist kansen voor Nederlandse handel

De Brexit biedt voor de Nederlandse handel juist veel kansen. “Als je na de Brexit nog handeldrijft met het Verenigd Koninkrijk, dan heb je waarschijnlijk een hoop geleerd wat je kunt toepassen op andere landen.”

“Als je na verloop van tijd weet hoe je met Engeland handel moet drijven, wat staat dan een gang naar de Verenigde Staten of Marokko in de weg?”

Het is een van de meest besproken thema’s dit jaar. Na heel veel ophef komt er, in principe, in het tweede deel van dit jaar een Brexit: op 29 maart vertrekt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.


En daarmee wordt de internationale handel een stuk ingewikkelder - de EU-afspraken die gelden tussen (West-) Europese landen komen, in principe, te vervallen. Gevolg: alles moet opnieuw worden bedacht en ingevuld. “Er is nu nog veel onduidelijkheid. Wat dat betreft is de politiek aan zet”, meent Michiel Ouwehand, eigenaar van Consulint en co-auteur van het boek ‘Export: a practical guide’. “Wat voor Nederlandse bedrijven in de handel het belangrijkst is? Nu alvast gaan schakelen. Rekening houden met wat komen gaat.  Er zijn zat firma’s die nog helemaal niet voorbereid zijn op de Brexit, die hebben bijvoorbeeld niet eens douanenummer.”


Ouwehand roept op tot het maken van een uitgebreid stappenplan, waarbij er rekening gehouden wordt met een foutmarge. “Veel bedrijven zijn het handel drijven binnen Europa gewend. Engeland is in zo’n geval makkelijk, want wij Nederlander menen die taal machtig te zijn en, niet onbelangrijk, het is onze buurman. Dat is lekker dichtbij. Maar met een Brexit komen er nieuwe regels en wetten. Wetten die je nog niet kent, die je nog moet leren. Dan is het fijn dat je ‘om de hoek’ in een voor jou herkenbare taal kunt leren, in plaats van in Afrika. Wat ik wil zeggen: als je na verloop van tijd weet hoe je met Engeland handel moet drijven, wat staat dan een gang naar de Verenigde Staten of Marokko in de weg?”


Dat heeft ook nog een andere reden. “Kijk, sowieso is Engeland altijd een beetje een buitenbeentje geweest. Ze hebben eigen maten, eigen systemen, andere stroom. Kortom: het is heel anders ingericht dan de rest van Europa. Als je die uitzonderingen onder de knie hebt, dan is dat heel waardevol. Als er dan een klant uit Zuid-Afrika komt met specifieke wensen, dan hoef je daar niet meer over na te denken: je hebt immers al een keer met een vreemd bijltje gehakt.”


“Import en export moet binnen een bedrijf breed gedragen worden wil het succesvol zijn”, gaat de expert verder. “Dit betekent dat het geen klusje voor een stagiaire is, of de hobby van de directeur.”


Qua import- en export is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke speler voor Nederland, het is na Duitsland en België onze belangrijkste handelspartner. Volgens cijfers van het CBS ging in 2017 voor 39,2 miljard euro aan export-producten naar het eiland, terwijl we 23,3 miljard euro aan producten en diensten importeerden. Belangrijke exportproducten zijn toestellen in telecommunicatie en farmaceutische producten, voor respectievelijk 3,5 miljard en 2,4 miljard euro. 


Geen geringe bedragen en dus alle reden om ondanks VK’s vertrek uit de EU het vizier op de Britten gericht te houden. “Bedrijven moeten vooral niet bang zijn. Dat je zending een keertje bij de douane staat omdat je formulieren niet goed hebt ingevuld, ja, dat gebeurt een keer. Maar daar gaat je bedrijf alleen maar sterker van worden.” 


En laten we wel wezen: we weten nog helemaal niet precies waar we aan toe zijn, besluit Ouwehand. “Vlak voor het jaar 2000 waren we allemaal bang voor de millenniumbug. Maar wat gebeurde er? Niets. Het kan zo maar zijn dat de heren in Brussel en premier May in London met een mooi konijn uit de hoge hoed komen en dat het allemaal meevalt en er nauwelijks veranderingen plaatsvinden. Dan is dit in feite een Brexitbug.” 

Delen

Journalist

Related articles