European Media Partner

Boeiende financiële periode op komst

We kunnen er niet omheen. De vaste lasten stijgen dit jaar flink ten opzichte van vorig jaar. Een gemiddeld huishouden is in 2019 zo’n zevenduizend euro kwijt aan vaste lasten zoals de energierekening, internet en tv-aansluiting en zorg- en schadeverzekeringen. Dat is een lastenstijging van bijna 10%.

De dagelijkse boodschappen en woonlasten zitten daar nog niet eens bij. Om nog maar te zwijgen over de stijgende wegenbelastingen, gemeentebelastingen en btw-verhoging. Dit alles bij elkaar zorgt natuurlijk voor een enorme domper voor je portemonnee.


De vaste lasten zijn de afgelopen jaren bepaald niet gedaald en de toenames worden dit jaar vooral veroorzaakt door de stijgende zorgpremies en energiebelastingen en -tarieven. Maar ook de kosten van internet- en tv-abonnementen gaan omhoog, doordat telecomproviders flink moeten blijven investeren in hun netwerken (glasvezel, VDSL, 4G en straks ook 5G) om te kunnen voldoen aan de exponentieel toenemende vraag naar datacapaciteit. 


Tegelijkertijd blijven de kosten van andere verzekeringen ook stijgen. Dit wordt bij autoverzekeringen bijvoorbeeld voor een deel veroorzaakt door de toenemende schadelast vanwege het stijgend aantal schadeclaims, steeds duurder wordende auto-onderdelen en fors toenemende (buitengerechtelijke) kosten bij letselschades.


Ook de woonverzekeringssector (inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekeringen) heeft te maken met een toenemende schadelast. Dit komt onder andere vanwege het onvoorspelbare weer en de verzekerde ‘buitenshuisdekking’ van duurdere gadgets en smartphones. 


Dat de kosten van de vaste lasten zo hoog zijn voor consumenten, ligt niet alleen aan de stijgende premies, maar wordt ook door een deel veroorzaakt door het gedrag van de consumenten zelf. 


Vaak liggen de kosten ook onnodig hoog doordat mensen per ongeluk dubbel verzekerd zijn. Een bekend voorbeeld is die van de vakantieganger met een reisverzekering die ook ziektekosten in het buitenland dekt, terwijl hij of zij ook een zorgverzekering met buitenlanddekking heeft. Daarnaast hebben veel consumenten ook nog te weinig kennis van hun verzekeringen, dekkingen en premies, waardoor ze vaak niet de juiste dekking hebben en dus een potentieel risico lopen dat ze een aantal zaken niet vergoed krijgen. Of ze zijn juist oververzekerd en betalen tientallen euro’s te veel per maand. 


De verwachting is dat de vaste lasten in 2019 nog verder zullen fluctueren. En de verwachting daarna is dat er veel verschuivingen gaan plaatsvinden op het gehele gebied van vaste lasten. 


Denk aan de energiesector, waarbij we op termijn met z’n allen van het gas af moeten. En we zullen het steeds meer gaan hebben over de kosten van bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen. Deze worden wellicht op termijn ook onderdeel van energiecontracten in leasevorm. 


Ook in de internet- en tv-markt gaat veel veranderen. Het traditionele televisie-abonnement verdwijnt en daar komen veel flexibelere Netflix-achtige oplossingen voor in de plaats.


Kortom: we gaan steeds meer op een andere manier verbruiken en consumeren. Verzekeraars en dienstverleners moeten daar hun weg nog in gaan vinden. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van WhatsApp, waardoor het gebruik van SMS fors is gedaald. 


De vaste lasten zullen de komende tien jaar niet ineens gaan dalen, maar mensen zullen wel veel meer keuzes krijgen. Keuzes die voor je maandlasten ook zomaar eens positief kunnen uitvallen, maar dan moet je wel volle bak opletten. Dat kun je doen door goed inzicht te hebben in je verbruik en wensen op het gebied van alle vaste lasten. Maar ook door goed te kijken naar wat je nu betaalt en dit te vergelijken. Prijzen en prijsstijgingen verschillen ook nu nog flink per aanbieder, dus er is voor de consument zeker voordeel te behalen door zich goed te oriënteren op prijs en kwaliteit.

Hans de Kok, Directeur Pricewise.


Delen

Journalist

Related articles