European Media Partner

Blockchain als basis voor content on demand

Steeds vaker consumeren we onze content online via sociale media. We kijken video’s op YouTube, reels op Instagram en filmpjes op TikTok, en zien hierbij menig influencer de revue passeren. De ene keer vinden we het fantastisch wat we zien, de andere keer wat minder, maar in de toekomst zou het zomaar kunnen dat we, met behulp van de blockchain, enkel nog content zullen zien die perfect aansluit bij wat we graag willen zien. Content on demand dus.

Nu we steeds meer van onze tijd besteden op social media, komen ook steeds meer de mindere kanten van deze platforms aan het licht. “Privacy is daar een belangrijk voorbeeld van”, vertelt Michiel Ipenburg, oprichter van social media platform SocialBlox. “Men krijgt steeds meer het ‘big brother is watching you’ gevoel, tot in het extreme en dat maakt dat steeds meer mensen de gevestigde platformen wantrouwen. Dat zag je bijvoorbeeld ook aan de massale overstap van WhatsApp-gebruikers op Telegram.”


Echter, het voornaamste probleem met de sociale media, aldus Ipenburg, is het feit dat het voor veel content creators op deze platformen heel lastig is een goed verdienmodel op te stellen. “Er zijn tegenwoordig ontzettend veel YouTubers die betaalde content creëren. Denk bijvoorbeeld aan gamers die livestreams doen op Twitch of YouTube. Op de huidige kanalen is het heel lastig om hier geld mee te verdienen, want je zit continu met een vertrouwenskwestie.”


Deze YouTubers krijgen namelijk vaak de vraag een bepaald soort content te maken, maar het blijkt lastig te bepalen wie hierin de eerste stap gaat zetten. “Stel, een YouTuber wordt gevraagd om langs te komen op een bepaalde locatie en hier een filmpje over te maken. De partij die de uitnodiging stuurt zegt: ‘kom hier eerst maar naartoe en dan krijg je na afloop, als het filmpje gemaakt is, het geld’. De YouTuber wil echter zeker zijn dat hij of zij betaald wordt en wil dus liever vooraf betaald worden. De social media platforms hebben te lang gewacht met het doorvoeren van innovaties op dit gebied, waardoor ze nu in de knel zullen komen.”


Maar, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat beide partijen wel op een goede manier kunnen samenwerken op social media? “Met behulp van blockchain”, vertelt Ipenburg. “De technologie achter de blockchain is transparant en je hebt geen toestemming nodig van een derde partij. Als ik geld naar iemand wil overmaken kan de bank dat nog tegenhouden, maar bij blockchain is dat niet het geval. Blockchain is programmeerbaar en dat betekent ook dat je bepaalde voorwaarden aan de betaling kunt stellen. Deze voorwaarden zijn volledig verifieerbaar, waardoor geen misverstanden kunnen ontstaan.”


Als de eerdergenoemde YouTuber bijvoorbeeld wel langs is gekomen, maar in plaats van een filmpje enkel een foto gemaakt heeft, dan wordt het geld teruggeboekt naar de opdrachtgever. Op zijn beurt weet de YouTuber echter zeker dat als hij de opdracht goed uitvoert, de betaling ook door zal gaan. Immers, het is vastgelegd in de blockchain en daarmee onomkeerbaar. “De transactie die gedaan wordt is definitief, en dat lost voor beide partijen de vertrouwensissues op. Ze staan immers op gelijke voet en er is geen derde partij die de transactie regelt. Ze kunnen echt gelijk oversteken.”


En dat leidt ook tot een nieuw bedrijfsmodel voor de content creator, waarbij deze zeker kan zijn dat hij altijd de content kan maken die aansluit bij de wensen van het publiek. “We gaan nu toe naar een systeem waarin je als maker uitgedaagd wordt om dingen te maken die je kijkers echt leuk vinden”, stelt Ipenburg. “Als je nu op Instagram kijkt zie je dat heel veel mensen soortgelijke foto’s plaatsen, omdat ze denken dat dat goed aansluit bij de wensen van de kijker. Maar met behulp van blockchain kunnen de kijkers straks specifieke aanvragen doen bij hun favoriete makers. Dan zien ze bijvoorbeeld dat de maker in Parijs is en kunnen ze zeggen: ‘ik wil graag dat je een foto van de Arc de Triomphe maakt’. Zij betalen daar dan bijvoorbeeld twee euro voor, in tokens, en de maker zorgt er dan voor dat die content gemaakt wordt. Zo komt er een steeds grotere interactie tussen volgers en content creators tot stand.”


De verwachting is dan ook dat social media de volgende hype in blockchainland zullen worden. “We hebben een hype gehad rondom decentralised finance en nu gaat het heel erg over ownership met de NFT’s. Ik verwacht dat socials hierin de volgende golf gaat worden en je ziet daarin ook al van alles ontstaan rondom augmented reality en artificial intelligence om het ervaren van online content nog meer tot leven te brengen. Met blockchain als het systeem om de betalingen voor deze content mogelijk te maken.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles