European Media Partner

Blijf ontdekken

Weinig Nederlanders kennen het verhaal van Lewis en Clark. Terwijl het juist deze twee ontdekkingsreizigers waren die in twee jaar tijd het toen nog onbekende Westen van Amerika in kaart brachten. Van onbekende dieren- en plantensoorten tot nieuwe waterwegen en onbekende volken. Alles brachten zij ­– ondertussen tal van gevaren trotserend – in kaart.

 

Eenzelfde reis als die van Lewis en Clark valt ook als ondernemer vandaag de dag nog te maken. Er zijn, zoals je ook in deze bijlage kan lezen, onontdekte kansen in overvloed. Om de hoek in Duitsland en ver weg op groeimarkten in Azië of Zuid-Amerika. We hebben als Nederland de wereld daarbij meer te bieden dan we zelf vaak denken. Of het nou gaat om export/import, investeringen of samenwerking.  

 

Tegelijkertijd liggen er – net als in de tijd van Lewis en Clark – gevaren op de loer. ‘America First’ is helaas al een gevleugeld begrip geworden. Organisaties als het IMF waarschuwen voor de gevaren van protectionisme. Als we niet opletten is de burger straks de dupe met hogere prijzen aan de kassa en verlies van werkgelegenheid. Ook op andere terreinen loeren er gevaren. Zo kan de Brexit er bijvoorbeeld toe leiden dat onze chauffeurs straks weer langer met hun verse waren aan de grens staan. Iets dat je je in het huidige Europa bijna niet meer kunt voorstellen.

 

Als Lewis en Clark zich hadden laten afschrikken door alle dreigende gevaren was de geschiedenis anders gelopen. Je moet je dus vooral niet laten afschrikken en met een open blik op onderzoek blijven gaan naar je mogelijkheden en kansen. Gelukkig doen we dat als Nederland. De groei van de export ligt op het hoogste niveau in zes jaar. Zelfs de export naar het VK ligt – ondanks de komende Brexit – op het hoogste niveau in jaren. Zo’n 350 buitenlandse investeerders wisten de weg vorig jaar naar ons land te vinden en zorgden voor meer dan 11.000 extra banen.

 

Om er in deze turbulente wereld voor te zorgen dat dit zo blijft moeten we blijven ontdekken en ons open blijven stellen voor internationale samenwerking, internationale bedrijven en internationaal talent. Alleen dat is het enige juiste antwoord op de golf van protectionisme. Dus laat je niet afschrikken en blijf ontdekken. Net als Lewis en Clark. Juist nu.

Delen

Journalist

Related articles