European Media Partner

Blijf mobiel, ook bij gebreken

Voor iedereen breekt vroeg of laat het moment aan dat hij of zij niet meer met een veilig en vertrouwd gevoel op de fiets stapt, door ouderdom, lichamelijke beperking of onzekerheid. Vervelend, want in dit fietsland bij uitstek wil iedereen zo lang mogelijk blijven genieten van mooie fietstochten. Fietsen betekent vrijheid en onafhankelijkheid maar dat moet dan wel veilig en vertrouwd kunnen in het vaak drukke verkeer. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven beschikbaar.

Robert van Hees, expert op het gebied van alternatieve rijwielen, noemt als voorbeelden e-bikes of een fiets met drie wielen. “Deze zijn helaas niet altijd even geschikt, want een e-bike is relatief zwaar en je moet wennen aan de bediening. Bij het op- en afstappen en door de vaak hogere snelheid loop je juist meer in plaats van minder risico op ongelukken. Op een driewieler moet je opnieuw leren fietsen. Het kost energie om deze fiets op het juiste spoor te houden en als dat al lukt biedt zo’n fiets zeker niet de optimale veiligheid, stabiliteit en het gewenste comfort. Een fiets met vier wielen biedt dan een uitkomst. Hiermee kun je niet vallen en de fiets is daarmee echt veilig. Een vierwieler lost de problemen met stabiliteit voor eens en altijd op.” Vergelijk het met een auto: op een fiets met vier wielen hoef je absoluut geen angst te hebben om te vallen, ook niet als je stil staat, aldus Van Hees. “Ze sturen en rijden gemakkelijk en ze zijn er in diverse varianten met zadels of met zittingen met rugleuningen en armsteunen. Trapondersteuning kan ook. Je bent onafhankelijk en kunt weer volop genieten van het fietsen.”  


Een fiets met vier wielen voor één persoon is slechts zesenzestig centimeter breed en past door elke deur, vertelt Van Hees. “Er is een model dat ingeklapt dient als loophulp. Je loopt er gemakkelijk mee de lift of winkel in. Op verschillende modellen kun je gewoon rechtop zitten, op een zadel in een houding precies zoals op een gewone fiets. Dat is het beste omdat je dan veel meer spieren gebruikt. Als men niet op een zadel kan zitten dan zijn er vierwielers met een zitting met rugleuning en trap je iets meer naar voren.” 


Extra ondersteuning en begeleiding zijn erg belangrijk. “Vierwielers zijn geschikt bij revalidatie, problemen met evenwicht of balans en ziekten als onder andere Alzheimer en Parkinson vervolgt Van Hees. En ze zijn er ook als duofiets. Je fietst naast elkaar op zadels of zittingen of als mix. Die fiets heeft een zadel links en rechts een zitting voor een begeleider. De zitting is verstelbaar zodat een kind van vijf jaar tot volwassen leeftijd op dezelfde fiets kan blijven (mee) fietsen.”


Ten slotte, zijn er mogelijkheden voor een aanhanger aan bijvoorbeeld een duofiets voor twee meefietsende passagiers, volgens Van Hees. “Zo wordt een uitje mogelijk met bijvoorbeeld de hele familie en kan de degene met gebreken volop genieten van zijn of haar bewegingsvrijheid. Er is zelfs een duofiets met vier wielen waar achterop een persoon in een rolstoel mee kan. Zo zorgen we ervoor dat ook als er lichamelijke gebreken ontstaan, dit geen belemmering hoeft te zijn voor de mobiliteit en men kan blijven genieten van een mooie fietstocht.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles