European Media Partner

Bitcoin wordt steeds interessanter voor grote partijen

Begin 2021 maakte bitcoin een enorme opmars tot een hoogtepunt van bijna 65.000 dollar. In mei kwam er aan deze opmars ineens een einde en daalde de koers, waardoor ook de interesse in de cryptomunt wat afzwakte. Hoe ziet de toekomst voor de bitcoin eruit?

Als we het aan YouTuber, technisch analist en bitcoin-expert Madelon Vos vragen ziet de toekomst van bitcoin er nog steeds rooskleurig uit. “Na de koersval in mei werd het sentiment omtrent bitcoin en andere cryptomunten negatiever. Er werd namelijk minder gepraat over de digitale munt, maar fundamenteel is er niets veranderd. Er is niets kapot gegaan, de regels zijn onveranderd en alles werkt nog steeds zoals het zou moeten. Sterker nog, er is steeds meer mogelijk met bitcoin en crypto. Zo worden er allerlei interessante nieuwe toepassingen ontwikkeld en kunnen we steeds sneller en vaker ook transacties doen met bitcoin.”


Ook zijn er een aantal interessante economische trends gaande die ervoor zorgen dat bitcoin een interessante optie blijft. “Cash wordt steeds sneller waardeloos”, vertelt Vos. “Dat was begin vorig jaar al zo, maar het is nu echt in een stroomversnelling terechtgekomen. De koopkracht van geld gaat hard achteruit en het laatste inflatiecijfer lag rond de 5 procent. In juni was ons geld dus 5 procent minder waar dan een jaar eerder. Beleggers, en dan met name de grotere beleggers, moeten hun geld ergens kwijt en door de negatieve rente op de bankrekening en de inflatie ga je er in koopkracht hard op achteruit. Beleggers gaan daarom hun heil zoeken op de beurs.”


Maar ook de beurs staat momenteel enorm hoog ten opzichte van de winst van bedrijven. “Nog nooit was het gat tussen reële winst en prijs zo hoog, zelfs van vastgoed steeg de prijs in een periode van zes tot acht maanden met 24,6 procent. Als je hier als investeerder naar kijkt zie je overal bubbels ontstaan. Bitcoin en andere cryptomunten zijn een stukje risicokapitaal, maar kunnen ook rendement geven. Crypto is nog steeds een minideel van de gemiddelde beleggingsportefeuille, zo’n één tot drie procent, maar er zijn wel steeds meer partijen met interesse. Zowel privékantoren als grote partijen blijven, ook nu er een dip is, bijkopen.”


Een van de redenen daarvan, aldus Vos, is dat het een beleggingsoptie is die minder aan inflatie onderhevig is. “Bitcoin zou het juist goed moeten doen tijdens inflatie en ook andere opties die het goed doen in dit soort periodes zijn nu in trek bij grote partijen. Ook zien we partijen die uitwijken naar Ethereum, een launching platform voor andere tokens die geen eigen blockchain hebben. Dat wordt echt gezien als interessante business case.”


Daarnaast stappen de grote partijen ook in omdat er een trendverschuiving plaatsvindt ten aanzien van de toekomst. “Er gebeurt heel veel op het gebied van bitcoin”, vertelt Vos. “Er wordt op de achtergrond heel veel ontwikkeld qua toepassingen, wallets en dergelijke. Vooral de lightning wallet is in opkomst. Momenteel is het nog duur om een transactie te doen met bitcoin, maar er wordt hard gewerkt aan een lightning protocol om transacties te versnellen en goedkoper te maken. Dit is eigenlijk een privé ‘bankapp’ in je eigen telefoon, waarmee je gelijk een transactie kan doen op een snelle en goedkope manier. Daarmee wordt bitcoin dus ook steeds meer een betaalmiddel. En daar gaat het uiteindelijk ook om, want investeren in de munt is interessant, maar je moet er ook iets mee kunnen. Met alle vrijheid die bitcoin biedt.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles