European Media Partner

Bitcoin blijft populair

Het was afgelopen jaar een goed jaar voor de Bitcoin. En dat kwam voornamelijk door de adaptatie van Bitcoin. Voorheen waren het particulieren die Bitcoin kochten, maar steeds vaker wordt Bitcoin door bedrijven gezien als hedge, waarbij een financieel risico van een investering wordt afgedekt met een andere investering. 

“Bitcoin was de eerste digitale munt zonder tussenkomst van een bank”, vertelt Justin Kool, cryptocurrency expert en oprichter van Blockchain Traders. “En sinds de oprichting is het ongekend populair en beschrijven velen het als digitaal goud. Bitcoin is namelijk heel schaars, er zijn namelijk maar 21 miljoen Bitcoins die in omloop komen. En elk jaar zijn er dus steeds minder beschikbaar, waardoor de prijs omhooggedreven wordt.”


Wanneer er 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn dan komt er niks meer bij. “Er zijn verschillende berekeningen over wanneer dat dan precies is en de verwachting is dat over ongeveer honderd jaar alle Bitcoins in omloop zijn. De koers van Bitcoins is volatiel en wordt bepaald door het aantal mensen dat erin stapt. Vorig jaar zijn er bijvoorbeeld heel veel meer mensen bijgekomen en dat zorgde voor een stijging van de Bitcoinprijs. Er zijn namelijk steeds meer bedrijven die ook in deze cryptomunt gaan investeren. Nu we te maken hebben met inflatie proberen bedrijven zoveel mogelijk cash op de balans te blijven behouden. Ze gaan dan op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat het geld niet minder waard wordt. Bedrijven kunnen daarvoor goud of aandelen kopen, maar ook cryptovaluta. Tegelijkertijd zijn cryptovaluta wel risicovoller dan bijvoorbeeld goud. De prijzen kunnen heel diep dalen, maar ook heel sterk stijgen.”


Maar dit verandert wel de laatste jaren. “De markt wordt als het ware volwassen. Hoe meer mensen en bedrijven instappen, hoe stabieler de Bitcoin wordt. Je hebt nu al niet meer de enorme fluctuaties die je zag tussen 2014-2017. Er wordt als gevolg veel meer in Bitcoin gehandeld dus de koers is ook niet zo makkelijk meer te beïnvloeden.”


Na Bitcoin is Ethereum waarschijnlijk de meest populaire cryptovaluta. Kool: “Naast dat je, net als bij Bitcoin, zonder tussenkomst van een bank een geldtransactie kunt doen, kun je hiermee bijvoorbeeld ook slimme contracten afsluiten. We zien nu heel erg een stijging van ‘decentralized fianance’, oftewel sparen, lenen en geld overmaken zonder tussenkomst van een bank. Je kunt direct van de blockchain (waarin (digitale) transacties en data kunnen worden opgeslagen, red.) lenen, sparen of een hypotheek afsluiten zonder ook maar iets te maken te hoeven hebben met een bank.”


Vooral voor jongeren is Bitcoin het nieuwe goud, besluit Kool. “De nieuwe toepassingen en mogelijkheden maken het aantrekkelijk. Neem bijvoorbeeld NFT (non-fungible token is een unieke koppeling op een blockchain van een account aan een uniek (niet inwisselbaar) digitaal item via een smart contract). Deze zijn binnen Ethereum te vinden en elke NFT is uniek in de blockchain. Artiesten, maar ook kunstenaars maken hier gebruik van om een nog niet uitgeven kunstwerk of liedje op de markt te brengen. NFT wordt dan ook gezien als de nieuwe vorm van het verzamelen van kunst. Dit soort ontwikkelingen zijn goed voor de markt, die volwassener wordt en laten zien dat de mogelijkheden oneindig zijn. Nu niet alleen particulieren maar ook bedrijven inzetten op Bitcoin en andere cryptovaluta zoals Ethereum zal de populariteit alleen nog maar gaan toenemen waarbij the sky the limit zal zijn.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles