European Media Partner

Bitcoin biedt veilige haven in tijden van inflatie

Alle grote voordelen die gelden bij het investeren in goud, gelden eigenlijk ook voor Bitcoin. Bitcoins zijn schaars en onmogelijk om na te maken, waardoor ze zeer waardevol kunnen zijn.


Bitcoin is het eerste schaarse digitale goed ter wereld. “Voor de komst van de bitcoin was het niet mogelijk een digitaal bestand vrijelijk te verspreiden zonder dat deze ook gekopieerd kon worden”, vertelt Davy Stevens, oprichter van BTC Direct en BLOX. “Hierdoor kan er digitaal schaarste gecreëerd worden.”

Anders dan bij normale valuta kunnen cryptomunten namelijk niet zomaar bijgemaakt worden. “De coronacrisis en de daaropvolgende lockdowns hebben de inflatie van reguliere valuta in een enorme stroomversnelling gebracht. Om de crisis te bezweren hebben overheden behoorlijke hoeveelheden nieuw geld geprint. Zo’n 24 procent van de dollars die momenteel in omloop zijn, zijn dit jaar geprint. Dat maakt dat alle dollars die al op de markt waren minder waard geworden zijn. Dit leidt bijvoorbeeld tot stijgende huizenprijzen en stijgende aandelen. Iedere maand koop je minder voor jouw euro of dollar. Bij bitcoin is dat niet geval.”


In totaal zullen er namelijk maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop komen. “Daarvan kan niet worden afgeweken”, legt Stevens uit. “Niemand kan zomaar extra bitcoins bijdrukken. Je weet daarom ook altijd exact welk aandeel jouw bitcoins vertegenwoordigen in de totale oplage. Ik weet precies hoeveel bitcoins er nu in omloop zijn, maar ook hoeveel dat er over twintig of vijftig jaar zijn. De waardepropositie van bitcoin, geld dat grotendeels inflatiebestendig is, is door de coronacrisis nog eens extra onderstreept.”


Momenteel is er nog wel sprake van inflatie, omdat er nog steeds bitcoins bijkomen. “In 2009 waren er nog geen bitcoins op de markt. Iedere tien minuten kwamen er toen vijftig bitcoins bij. Elke vier jaar wordt de hoeveelheid die erbij komt gehalveerd. Momenteel zitten we op 6,25 bitcoins per tien minuten. Dat betekent dat er slechts 1,5 tot 2 procent inflatie per jaar plaatsvindt, en dit neemt ieder jaar verder af. Omdat we precies weten hoeveel er bijgemaakt kan worden weten we ook precies hoeveel de inflatie zal zijn.”


Veel mensen zien bitcoin dan ook als een manier om zich te beschermen tegen het beleid van hun eigen centrale bank. “Als ik mijn euro’s op mijn spaarrekening zet, dan worden ze ieder jaar 2 tot 3 procent minder waard. Dat maakt het niet aantrekkelijker voor mij om er gebruik van te maken. Daarnaast is de spaarrente momenteel ook nog eens negatief, waardoor je flink aan koopkracht inlevert. Men vlucht daarom naar een munt die je niet zomaar kunt bijdrukken en die zijn waarde behoudt.”


Daarnaast is het rendement van bitcoin ook nog eens beter dan bij andere beleggingsklasses. “Sinds 200 outperformt bitcoin de andere klasses met meer dan tachtig procent”, vertelt Stevens. “Natuurlijk zagen we ook bij bitcoin in maart een vrije val op de markt, maar inmiddels staat de koers tachtig procent hoger dan aan het begin van het jaar. Dus die val zijn we ook weer te boven gekomen. Of je bitcoin nu ziet als een investering voor de korte- of lange termijn, in het huidige economische klimaat is het niet meer te verantwoorden om een investering in bitcoin niet ten minste serieus te overwegen.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles