European Media Partner

Bijzonder investeren, Tijdloze horloges

Een horloge koop je in eerste instantie natuurlijk omdat je deze mooi vindt, maar horloges kunnen ook een mooie investering zijn, mits je de juiste kiest natuurlijk. En dat is niet altijd een makkelijke opgave. Er zijn immers vele nepexemplaren op de markt, maar ook veel merken die niet zo winstgevend zijn als je misschien zou denken.

Daarom is het belangrijk van tevoren goed je onderzoek te doen, zo vermeldt Watchmaster.com. Boeken, fora en websites bieden een hoop informatie, maar ook de lokale horoloog, juwelier of horlogezaak kan je goed bijstaan in je zoektocht. Het is belangrijk te lezen over de geschiedenis achter horlogemodellen en merken, hoe je echt van nep kunt onderscheiden en om informatie in te winnen over de ontwikkelingen op de markt.


Natuurlijk zijn er een aantal merken die erom bekend staan hun waarde te behouden, maar er zijn nog andere factoren die een horloge van simpelweg een mooi item naar interessant beleggingsobject tillen. Denk bijvoorbeeld aan intrigerende achtergrondverhalen, unieke kenmerken en limited edition horloges, stelt Watchmaster.com. Schaarste is natuurlijk altijd een goed teken. Het is ook een goed idee om te investeren in gebruikte horloges, omdat hier sneller een hoger rendement gemaakt kan worden. Eenmaal gedragen kelderen horlogeprijzen behoorlijk, maar door tegen een goede prijs te kopen en te restaureren kan je een goed rendement behalen. Wel is het altijd goed om hierbij advies te vragen van een kenner.


Daarnaast is het aan te raden om niet teveel van je portefeuille in horloges te investeren. Ga uit van zo’n tien procent van je investeringsportefeuille, dan verminder je het risico en kan je de investering langer vasthouden. Hou er daarnaast ook rekening mee dat de aankoopprijs van een horloge niet altijd garant staat voor een goede investering. Er zijn merken die altijd hun waarde behouden, maar ook luxere horloges die het grootste deel van hun waarde verliezen wanneer ze gedragen zijn. Een goede grens om aan te houden is tienduizend euro.


Kunst voor kenners

Voor de cultureel onderlegde investeerder kan investeren in kunst een leuke en winstgevende optie zijn, maar er is wel een hoop kennis en kunde voor nodig. De waarde van kunst is immers enorm subjectief: wat de een prachtig vindt, is voor de ander een verschrikking. Als je je echter verdiept in kunst en leert hoe je je hierin moet investeren kunnen deze een grote bron van inkomen zijn.


Dat begint bij gedegen onderzoek, zo wordt gesteld op Catawiki.nl. Lees je in over het leven van de kunstenaar en zijn oeuvre en verzamel zoveel mogelijk informatie om de kunst in de juiste context te plaatsen. Zijn er belangrijke prijzen gewonnen met het werk? Hangt het in musea? Stijgen de prijzen van de werken van deze kunstenaars. Hoe meer informatie, hoe beter je kunt bepalen of het werk op termijn in waarde zal stijgen.


 Ten tweede is het voor je investering belangrijk om te kiezen voor een origineel stuk. Een reproduceerbaar werk is immers zo opnieuw gemaakt en zal daardoor niet stijgen in prijs. Let bij het kopen hiervan op de aanwezigheid van de handtekening van de kunstenaar of een certificaat van echtheid, zodat je zeker weet dat je geen replica aanschaft.


Ook de keuze tussen klassieke en hedendaagse kunst is een belangrijke, zo vermeldt Catawiki.nl. Immers, investeren in klassieke kunst kan een veiliger optie zijn dan investeren in hedendaagse kunst. Een schilderij van Rembrandt of Van Gogh zal in de komende jaren waarschijnlijk gestaag meer waard worden, terwijl sommige hedendaagse kunstenaar nu misschien populair zijn, maar over een aantal jaar weer volledig van de radar verdwenen kunnen zijn. Echter, ondanks het risico kunnen hedendaagse kunstwerken ook meer winsten opbrengen omdat ze sneller in waarde groeien.


Al met al is het vooral ook van belang dat je het kunstwerk waar je in investeert mooi vindt. Het levert je immers geen rente of andere opbrengsten op en je zult het waarschijnlijk voor langere tijd in huis hebben. Dan is het allerbelangrijkste misschien nog wel dat het werk je ook echt inspireert.


Waardevolle wijnen

Een goed glas wijn op zijn tijd is voor de meeste mensen iets om echt van te genieten, maar wist je dat je in wijn ook heel goed kunt investeren? Dat kan bijvoorbeeld door een indirecte belegging in een fonds of wijnchateau, maar ook door een aantal mooie flessen te kopen waarvan je verwacht dat de prijs in de komende jaren zal stijgen.


Ook hier geldt weer dat een gedegen kennis van wijn en de prijsontwikkeling hiervan van groot belang is. Niet elke wijn is immers een geschikte investering. In principe zijn alle soorten wijn geschikt, maar rood is over het algemeen de favoriet bij beleggers, zo stelt ViniDelMondo.nl. Een van de belangrijkste factoren bij het investeren in wijn is het oogstjaar. Dat betekent niet dat ouder per definitie beter is, maar wel dat wijnen uit een gunstig oogstjaar (met perfecte temperaturen, zonne-uren en het juiste plukmoment) vaak meer waarde hebben. Ook de grond waarop de druiven verbouwd zijn en het productieproces hebben invloed op de kwaliteit en dus de prijs van de wijn. Doe vooraf dus goed onderzoek naar de topjaren voor de wijnsoorten die jij op het oog hebt.


Daarnaast is het belangrijk om de wijn op de juiste manier te bewaren. Rood is vaak favoriet omdat deze soort het langst bewaard kan worden. Wijnen die te lang bewaard worden gaan achteruit in kwaliteit en dus ook in prijs, maar ook jonge wijnen die nog niet op dronk zijn leveren minder op. Bewaar de flessen liggend zodat de kurk niet indroogt, want dat kan ervoor zorgen dat de flessen gaan lekken. Ook is het belangrijk dat je geen sterk ruikende producten naast je wijnen legt. Ideaal is natuurlijk een wijnkelder waar je de luchtvochtigheid en temperatuur perfect op peil kunt houden. Ook ventilatie is van belang en de plek waar je de wijn bewaard moet trillingvrij zijn.


Het perfecte moment om je wijn te verkopen is als deze op dronk zijn. Dit test je door regelmatig een fles te openen, maar ook door af te gaan op de mening van experts.  Ook zijn er online bronnen waar je de jaren van je wijnen kunt volgen en de mening van anderen kunst lezen. De juiste timing is essentieel, want te jonge of te oude wijn is minder lekker en dus minder waardevol. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de perfecte timing.


Delen

Journalist

Related articles