European Media Partner

Beweeg, ook op latere leeftijd

Ook op latere leeftijd is sporten en bewegen van groot belang. Het helpt je een goede conditie te behouden en je zowel lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Vitaal ouder worden helpt je om langer de activiteiten te blijven doen die je graag doet.

Sporten en bewegen geeft je energie omdat je je lichaam en je brein actief blijft gebruiken. Tijdens het bewegen wordt de stof endorfine aangemaakt in je hersenen, zo wordt gesteld op Allesoversport.nl, waardoor je je meer ontspannen en tevreden gaat voelen. En daarnaast is het natuurlijk een van de goedkoopste en beste manieren om een betere gezondheid te krijgen en te houden. Lichamelijke beweging is goed voor het hart, de bloedvaten en de longen en verkleint de kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Daarnaast kan het ook goed zijn om in beweging te blijven als je al last hebt van een chronische aandoening.


Ook voor de hersenen is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Het zorgt ervoor dat informatie in de hersenen beter wordt verwerkt en dat signalen beter worden doorgegeven, aldus hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder. Daarnaast kan het een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van verloren door hersencapaciteiten door letsel en kan het verlichting bieden bij psychische klachten als angst, depressie en stress. Onder andere omdat beweging zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen.


Door wekelijks 2,5 uur matig intensief te bewegen, de door de gezondheidsraad vastgestelde norm voor ouderen, hou je je spieren en uithoudingsvermogen op peil. Daardoor helpt het je ook langer zelfstandig en zelfredzaam te blijven. En dat is geen overbodige luxe, want langer thuisblijven is niet alleen fijn, maar zal in de toekomst door de toenemende vergrijzing ook noodzakelijk zijn.


Dat betekent natuurlijk niet dat alle ouderen nu moeten gaan hardlopen, gewichtheffen of wielrennen. Onder matig intensieve beweging vallen alle activiteiten waarbij de hartslag omhoog gaat, maar waarbij je wel kunt blijven praten, zo stelt Allesoversport.nl. Daarbij kan je dus denken aan een flinke wandeling, fietsen op een rustig tempo, maar ook huishoudelijke klusjes en werken in de tuin. Ook bewegen vanaf de luie stoel kan al enorm helpen om vitaliteit te stimuleren.


En natuurlijk is in beweging blijven ook nog eens ontzettend leuk. Bewegen brengt je onder de mensen en zorgt ervoor dat je ook op latere leeftijd nog gewoon op stap kunt om leuke activiteiten te ondernemen. Daarnaast is het ook heel goed mogelijk om de lichamelijke voordelen van bewegen te combineren met het onderhouden van je sociale contacten door bijvoorbeeld te bewegen in groepsverband. Dat maakt het makkelijker vol te houden en biedt een stok achter de deur. Je wilt je sportmaatjes immers niet in de steek laten.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles