De slimme stad timmert hard aan de weg. Europa heeft al veel slimme steden. Het is daarom geen toekomstmuziek. Amsterdam is bijvoorbeeld al behoorlijk “slim” aan het worden. In grote steden moet de veiligheid concreet aangepakt worden. Criminaliteit neemt hierdoor sneller af. Slimme steden beschikken daarom over speciale beveiligingscamera’s op straat, nabij de winkels, op parkeerplaatsen, bij gebouwen en in parken. Deze camera’s werken met haarscherpe beeldtechnologie, om een eventuele verdachte snel en concreet vast te leggen. Maar hoe zit het met de privacy een persoon? 

Smart City bewakingscamera’s

Bewakingscamera’s zijn niet nieuw. Wel wordt de technologie steeds beter. Denk aan het plaatsen van beveiligingscamera’s met additionele sensoren. Bewakers moeten nu nog vaak dagenlang naar een beeldscherm staren. Dit kan behoorlijk saai zijn. Camera’s met additionele sensoren, detecteren geluidsgolven. Op deze manier hoeft iemand niet de hele dag meer naar bewakingsbeelden te kijken, maar krijgt iemand een signaal door, zodra er wat gebeurt. De bewaker moet dus wel alert blijven, maar kan zijn tijd efficiënter indelen. De sensoren sporen elke vorm van geweld op. Denk aan geweerschoten, gegil, gevechten en iemand die bewusteloos op straat blijft liggen. Gemeenten overwegen dit systeem in te zetten. Het beroep van de bewaker wordt hierdoor interessanter. Hij hoeft alleen maar de beeldschermen raad te plegen, als de camera een verdachte actie meldt. 

Privacy beveiligingscamera’s in slimme steden

Veel mensen maken zich zorgen om hun privacy, als er ergens bewakingscamera’s hangen. De camera mag, volgens het wetboek, alleen voor noodzakelijke doeleinden ingezet worden. Bijvoorbeeld om de veiligheid in een stad te verbeteren. Ook moet hij altijd zichtbaar zijn. Is dit niet het geval? Dan volstaat een bordje met de melding dat er bewakingscamera’s aanwezig zijn. Dit betekent dus ook dat iedereen gefilmd kan worden. Bij camera’s met additionele sensoren worden alleen ernstige gebeurtenissen vastgelegd. Deze beelden worden dus voor de politie gebruikt. Bovendien moeten de camera’s een duidelijk doel hebben. Ze moeten een object, zoals een auto, of een gebied beveiligen. Wordt de camera niet voor beveiligingsdoeleinden ingezet? Dan is de eigenaar strafbaar volgens de privacywet. 

Het inzetten van slimme camera’s in slimme steden

Slimme camera’s maken een stad veiliger. De lokale overheid kan makkelijker gegevens over de stad monitoren. De systemen werken met slimme software, gekoppeld aan de meldkamer. De melding wordt door middel van een snelle netwerkverbinding doorgegeven. Dit is ook op slimme alarmsystemen in slimme steden van toepassing. De politie kan met deze camera’s nog sneller ingrijpen en de juiste persoon oppakken. Speciale sensoren kunnen bovendien data verzamelen. Denk aan het drukteniveau van de stad, bepaalde omstandigheden, ongelukken en criminaliteit. Mensen worden niet persoonlijk op beeld vastgelegd. De data wordt puur in cijfers uitgedrukt. Daardoor zullen slimme camera’s in de toekomst minder impact op de privacy van een persoon hebben. Er wordt niet onnodig en onbruikbaar beeldmateriaal verzameld. Alleen beelden waarop een geweldsdelict plaatsvindt, worden gebruikt. De camera’s zorgen voor concretere analyses. Door alle gebeurtenissen binnen de stad te registreren, kan het gemeentelijke beleid aangepast worden. Bovendien kunnen er meer maatregelen omtrent de veiligheid genomen worden. Denk aan extra straatverlichting in afgelegen parken en veiligere wegen.

AnalyseNederland.nl is een online vergelijkingsplatform gericht op Nederlandse consumenten. Het is ons doel om Nederlandse consumenten te helpen bij het vinden van de beste producten en diensten. Je vindt al onze product analyses in de verschillende categorieën;

Insert About the Author
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

>