European Media Partner
Sandra Vuik FAMILIE

Bevallen als een mak schaap of een krachtige leeuwin?

Horror verhalen, dat is het enige wat je in de media hoort over de bevalling. “Angst voor de bevalling wordt hierdoor aangewakkerd”, vertelt Sandra Vuik, verloskundige en eigenaar van Babyopkomst.tv. “Wat veel stellen zich niet realiseren is dat het die angst is die juist zorgt voor een moeizame bevalling.”


Veel vrouwen beginnen als een mak schaap aan hun bevalling, stelt Vuik, ze laten anderen (de verloskundigen, arts of gynaecoloog) de regie en beslissingen nemen die ze eigenlijk zelf in handen zouden moeten houden. “Onderzoek wijst uit dat vrouwen die zelf de regie houden, die mee beslissen over eventuele ingrepen én weten wat hun keuzes zijn, veel tevredener terugkijken op hun bevalling.” 


Vrouwen (en hun partners) zouden veel beter moeten weten wat hun lijf nodig heeft tijdens de bevalling. Wat gebeurt er op welk moment in je lijf en wat kunnen jullie doen om de bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen? “Want je kunt heel veel zelf doen om je bevalling goed te laten verlopen”, vertelt Vuik. “Neem alleen al het hormoon adrenaline. Het hormoon dat vrijkomt bij angst en stress, maar ook het hormoon dat je bevalling stagneert. Door je, liefst samen met je partner, goed voor te bereiden op je bevalling kun jij ervoor zorgen dat er geen adrenaline vrijkomt en het bevalhormoon oxytocine vrij spel heeft.”


De keuze is aan jou, word jij het makke schaap of ga je als een krachtige leeuwin je welp baren?


Delen

Journalist

Related articles