European Media Partner

Bestaande voorraad van vastgoed beter benutten

Aan het begin van de coronacrisis moesten onder andere de retailers hun winkels sluiten, met alle gevolgen van dien. Zij kwamen in de knel. Er moest dus iets gebeuren om de retailers door de crisis te loodsen. Daarnaast hoorde je op de woningmarkt verschillende geluiden. Zouden de woningprijzen gaan dalen? Of niet? 

“Grote banken gaven aan dat woningprijzen weleens hard konden gaan kelderen door de coronacrisis”, vertelt Lucas Brons, adviseur strategie en beleid bij Vastgoed Belang. “Nu hoor je geluiden dat het wel meevalt en dat de huizenmarkt zich goed door de coronacrisis heen slaat. Huizenprijzen liggen op hetzelfde niveau als voor de crisis en het is nu moeilijk in te schatten wat de woningmarkt in de komende maanden gaat doen. Wat wel duidelijk is, is dat mensen voorzichtiger zijn geworden. Wanneer bij mensen onzekerheid heerst over het behoud van hun baan, dan zullen zij ook voorzichtiger zijn met het kopen van een huis. Vooralsnog lijkt het door te gaan als hoe het voor corona was.”


Voor vastgoedbeleggers zijn woningen nog altijd relatief een veilig beleggingsobject, gaat Brons verder. “Woningen zijn schaars, er is nog altijd een schreeuwend tekort aan woningen en dat zal voorlopig ook nog wel blijven, want dat kost tijd. En iets dat gewild is doet het relatief goed als investering. Daarnaast zag je dat voor de coronacrisis het winkellandschap voor beleggers aan het veranderen was. Het online shoppen werd al steeds populairder met het gevolg dat de leegstand van winkels toe nam. Door corona is de leegstand van winkels versnelt en is de onzekerheid toegenomen voor de vastgoedbelegger in het retaillandschap.”


Wat betreft de kantoorpanden kan het zijn dat deze leeg komen te staan door de coronacrisis, aldus Brons. “Recent zijn we weer dringend geadviseerd zoveel mogelijk thuis te gaan werken, waar mogelijk, en dat kan zeker wat voor de toekomst gaan betekenen. Tegelijkertijd hebben we de vele voordelen van het thuiswerken de afgelopen maanden kunnen ervaren. In het algemeen gaan we naar een andere manier van werken en dat betekent minder vierkante meters, met alle gevolgen van dien voor kantoorpanden. Maar dat hoeft niet per se negatief te zijn. Waar particulieren beleggers in uitblinken is het transformeren van een bestemmingsplan. Met de huidige druk op de woningmarkt en de leegstand van kantoren zou het een logisch gevolg kunnen zijn om een leeg kantoorpand te transformeren in nieuwe woningen. Leegstand is nooit fijn, maar je kunt daarmee wel het tekort aan woningen oplossen. Er liggen kansen, die naar mijn mening beter benut kunnen worden.”


De maatregelen die zijn aangekondigd in september op Prinsjesdag jongstleden heeft gevolgen voor de beleggers in het vastgoed, volgens Brons. “Er is besloten dat de overdrachtsbelasting voor starters naar nul procent gaat en voor beleggers naar acht procent. Deze maatregel is bedoeld voor de starters om hen meer kans te geven bij het kopen van een huis, maar dat betekent dat enerzijds je meer gaat betalen voor een pand en daarmee ook meer kosten gaat maken. Anderzijds betekent dat ook iets voor de waardering van woningen. Want als jij in je vastgoedportefeuille tien woningen hebt met een bepaalde waarde dat daalt de waarde door de acht procent overdrachtsbelasting behoorlijk naar beneden. Voor de grote partijen heeft dit grote gevolgen.”


“Het is lastig te voorspellen, zeker in deze tijd, wat de vastgoedmarkt gaat doen. Maar de krapte op de woningmarkt zal voorlopig nog aanhouden. De belangrijkste vraag is dan hoe gaan we dat oplossen? Want bijbouwen is een goede oplossing, maar duurt lang. Daarom is naar mijn mening het belangrijkste dat we onze bestaande voorraad van woningen beter gaan benutten, door bijvoorbeeld lege kantoorpanden te transformeren naar woningen.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles