European Media Partner

Bespaar water én energie met je keukenkraan

Alle beetjes helpen om het koken een stuk aangenamer én vooral leuker te maken. Zo ook een kraan waar zowel koud als kokend water uitkomt. Hierdoor hoef je nooit meer te wachten tot de waterkoker klaar is. Wie denkt dat zo’n kraan veel energie verbruikt heeft het mis, je kunt er juist energie mee besparen. Via een online tool kunnen consumenten binnen één minuut berekenen hoeveel energie en water zij met de kraan kunnen besparen. 

“Op basis van enkele gegevens, zoals hoe op dat moment water verwarmd wordt en wat de afstand is tussen de kraan en de CV-ketel”, vertelt Simone Poot,  Marketing communicatie en e-commerce manager bij Quooker. Met de bespaarcheck bereken je hoeveel energie en water er bespaard kan worden met de kraan en wat dat voor gevolgen heeft voor jouw portemonnee.


Poot: “Het reservoir waar kokend water uitkomt staat in het keukenkastje en heeft maar heel weinig energie (10W) nodig om het water boven het kookpunt te bewaren. Ter vergelijking: een spaarlamp verbruikt 11W en een gemiddelde televisie in stand-by stand drie keer zoveel. Een waterkoker heeft geen ‘warmhoudkosten’, maar toch gebruikt de kokendwaterkraan minder energie dan een waterkoker, die meerdere keren per dag gebruikt wordt. Dit komt omdat je met een waterkoker altijd meer water aan de kook brengt dan nodig is. Met een een kokendwaterkraan tap je precies de hoeveelheid die je nodig hebt.”


Niet alleen in de waterkoker wordt er water verspild. Ook grote hoeveelheden water gaan verloren, wanneer men de kraan eerst een tijdje laat lopen voor er warm water uitkomt. “En dat is zonde. Je waterrekening loopt hierdoor gemakkelijk op en dat is helemaal niet nodig.”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles