European Media Partner

Beleggen met de lange adem

‘Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn, maar wees hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn’. Het is een bekend citaat van Warren Buffett. Wanneer er een crisis in aantocht was deed hij zijn aandelen niet van de hand, maar kocht hij ze juist. Het is een van de redenen waardoor hij zo rijk is geworden.

Met de huidige coronacrisis, zien degenen die hem op de voet volgen echter een andere tendens. “Hij heeft dit keer niets gekocht”, vertelt Hendrik Oude Nijhuis, medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en expert op het gebied van value investing, “maar hij heeft ook zijn aandelen niet verkocht.”


Dat Buffett kon uitgroeien tot de rijkste man ter wereld is te verklaren doordat hij slim wist te profiteren van exponentiële groei. Daarvoor waren drie elementen cruciaal: enig startkapitaal, rendement en een lange beleggingsperiode. Oude Nijhuis: “Om ‘gewoon’ financieel onafhankelijk te worden volstaan twee van deze elementen, het maakt niet uit welke.” 


Voor mensen met een lange adem was de recente dip juist een goede kans om aan of bij te kopen, stelt Oude Nijhuis. “Overheden en centrale banken hebben enorm veel geld in de economie gepompt en je ziet nu al dat een deel van dat geld de weg naar de aandelenmarkt weet te vinden.”


Maar nog belangrijker, aldus Oude Nijhuis, is goed te beseffen dat er achter ieder aandeel een bedrijf zit en gemiddeld genomen creëren bedrijven waarde. “Dat gegeven maakt het onvermijdelijk dat een gespreide beursindex telkens op jacht is naar nieuwe records.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles