European Media Partner

Beleggen in goud: ook in onzekere tijden?

Eind 2014 werd de goudmarkt opengesteld voor een groot beleggingspubliek, dat hierdoor gemakkelijker in goud kan beleggen. Maar de redenen om te beleggen in goud verschillen per belegger.

Zo zijn er beleggers die goud kopen als ultieme veilige haven. Zij beleggen in fysiek goud en bewaren dit in een kluis in huis of bijvoorbeeld in een instelling. De naam van de eigenaar van het goud is in dit geval contractueel vastgelegd. Maar er zijn ook beleggers die niet fysiek in goudproducten investeren, maar in ETF’s (exchange-traded fund, red.). Zij kijken naar de negatieve rente en de lage stand van de Amerikaanse dollar die het aantrekkelijk maken om in goud te beleggen. 


“Door de coronacrisis zag je in eerste instantie dat er veel beleggers posities in goud kochten. Vervolgens ontstond er nervositeit op de markt en schoot de dollar omhoog. Dat is wat er standaard gebeurt in een crisis”, vertelt Georgette Boele, valuta en edelmetalen specialist bij het Economisch Bureau ABN AMRO. “Een hoge dollar maakt goud niet interessant voor beleggers. Juist een lage dollar, ultra lage rentetarieven, het monetair beleid dat vooral in Amerika is verruimt en fiscale stimulansen van regeringen over heel de wereld om de economieën te stimuleren zorgen voor een hoge goudprijs en dat is voor beleggers interessant.” 


 “De dollar is in juli jongstleden flink gedaald. Samen met de negatieve rente in een aantal landen zorgt dit ervoor dat de goudprijs hoog blijft. Bovendien betaalt goud geen rente, dus negatieve rentes zijn een andere grote drijfveer voor een hoge goudprijs en maken het daarmee interessant voor beleggers. Bovendien hebben regeringen door de coronacrisis een ruimer monetair beleid om de economieën te stimuleren. De fiscale tekorten zijn als gevolg van de crisis in veel landen opgelopen. Beleggers werden hierop nerveus, ook door het verruimde monetaire beleid. Als reactie hierop zijn ze gaan beleggen in goud.” 


“Het grote nadeel, naar mijn mening, is het grote aantal posities, beleggers hebben namelijk al masaal goud gekocht”, vertelt Boele. Doordat de markt is opengesteld voor een groot beleggingspubliek heeft dit als gevolg dat het aantal beleggers die nog posities kunnen kopen steeds kleiner wordt en dat heeft weer (negatieve) gevolgen voor de prijs. Als de stijging in de goudprijs happert dan zullen een aantal beleggers nerveus worden en winst nemen.  Daarnaast duurt het lang om het goud uit de mijnen te halen en te recyclen. In tegenstelling tot beleggers die van de ene op de andere dag kunnen besluiten hun positie te verkopen.”


“Voor de korte termijn, dus de komende maanden voorzie ik nog een relatief lage goudprijs, onder de 2000 dollar”, besluit Boele. “De markten zijn volatiel, maar zolang de rentes niet omhoog gaan is goud relatief aantrekkelijk om in te beleggen. De lange termijn geeft aan dat de goudprijs weer voorbij de 2000 dollar zal gaan. Tegen de toekomstige belegger in goud zou ik willen zeggen, wacht nog heel even. Stap niet te snel in en koop op dip’s, dat wil zeggen koop een positie wanneer de prijs lager is. Er zijn nu teveel beleggers in goud, wacht totdat er meer beleggers hun posities verkopen. Dan kan de toekomstige koper beter de risicoafweging maken om in goud te stappen.”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles